Statele se împrumută ca să plătească pensii, salarii şi ajutoare sociale atunci când banii adunaţi din taxe şi impozite sunt prea puţini. România stă la acest capitol mult mai bine decât alte ţări europene. Este pe locul patru în topul ţărilor cu cea mai mică datorie publică. Ne-am îndatorat 39 la sută din PIB. Astfel, datoria publică ajunge la jumătatea anului la 233 de miliarde de lei. Cu 3 miliarde mai mult decât în primele trei luni ale anului.
Cea mai cumpătată ţară este totuşi Estonia. Datoria n-ajunge nici la 10 procente din PIB. Mai bine ca noi stau şi vecinii noştri bulgari. Datoria lor se ridică la 18% din PIB. Luxemburg urmează în topul ţărilor cu cea mai mică datorie publică.
Grecia se confruntă însă cu o criză economică dramatică. Este cea mai îndatorată ţară. Volumul datoriilor ajunge la 170% din produsul intern brut. În topul datornicilor urmează Italia şi Portugalia.
În medie, datoria publică a Uniunii Europene a înregistrat o uşoară creştere în cel de-al doilea trimestru al anului. A ajuns la 93,4% din ProdusuI Intern Brut.