Antena 3 CNN Economic Biz News România se va împrumuta în 2012 cu peste 30.000 de euro pe minut

România se va împrumuta în 2012 cu peste 30.000 de euro pe minut

2 minute de citit Publicat la 10:34 01 Noi 2011 Modificat la 10:34 01 Noi 2011
România se va împrumuta în 2012 cu peste 30.000 de euro pe minut
Foto: Intact Images
Statul român se va îndatora în 2012 cu o sumă de minimum 16,13 miliarde de euro, pentru a reuşi să plătească datoriile făcute până acum prin creditele vechi, dar şi pentru a acoperi deficitul bugetar. Astfel, un studiu realizat de ziarul Gândul, arată că România va datora, în medie, peste 30.000 de euro pe minut.

Partea îngrijorătoare a acestor date statistice este aceea că, din totalul de bani care vor fi împrumutaţi, aproximativ 2,6 miliarde de euro vor fi folosiţi doar pentru a acoperi dobânzile împrumuturilor deja contractate. Suma atinge chiar bugetul actual alocat unor ministere.

Deşi ponderea datoriei publice în produsul intern brut este de circa 40%, adica cu mult sub pragul de 60% impus în Tratatul de la Maastricht pentru aderare, ritmul de creştere a gradului de îndatorare este unul extrem de ridicat.

Mai mult decât atât, o mare parte din suma împrumutată prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional în 2011 nu a fost folosită. A fost atrasă,  dar nu a fost cheltuită, ea aflându-se la BNR şi în acest moment.

"În ceea ce priveşte plăţile în lei nu se poate pune problema unei eventuale incapacităţi de plată atât timp cât, ca soluţie de ultimă instanţă, BNR poate tipări, pur şi simplu, banii necesari. Uitaţi-vă ce face Fed", a declarat Matei Păun, managing partner BAC Investment, pentru sursa citată.

"Nivelul datoriei publice este relativ sub control. Problema ar putea apărea, dacă ne uităm la Grecia, din ponderea datoriei în valută, în euro în special, care este destul de mare în România", a continuat economistul.


Foto: Gândul

Economiştii recomandă selectarea celor mai importante investiţii pentru finanţare

Specialiştii din domeniu avertizează şi îndeamnă, ca şi şeful statului, la prudenţă în ceea ce priveşte bugetul de stat ce urmează a fi alocat în 2012. Selecţia atentă a investiţiilor profitabile şi reanaliza celor care stagnează sau aduc pierderi este, în opinia economiştilor, unul dintre principalele puncte în care statul trebuie să intervină urgent.

"Bugetul ar trebui să fie conservator mai ales în ceea ce priveşte încasările la buget", a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

"În ceea ce priveşte cheltuielile, este foarte important ca ele să fie direcţionate, pe cât se poate, spre investiţii, dar nu pe orice proiect, ci spre cele care pot crea cele mai multe locuri de muncă, cea mai mare valoare adăugată pe termen mediu şi lung dar şi cele mai ridicate încasări din taxe şi impozite", a adăugat el.

Dintre cele 760 de companii de stat identificate de către Banca Mondială au produs anul trecut pierderi totale de circa 0,5% din PIB, respectiv circa 600 de milioane de euro, conform unui studiu recent al BM, prezentat recent de Mediafax. Conform studiului, din cele 760 de companii un sfert sunt, "de facto", în faliment. Închiderea lor ar presupune concedierea a circa 100.000 de angajaţi.




×
x close