Se pare că banii vor fi folosiţi de către ministere, în special de acelea unde există cele mai mari probleme în privinţa absorbţiei fondurilor europene. Printre aceste ministere se numără cel al Agriculturii, cel al Finanţelor, al Educaţiei şi cel al Transporturilor.
În prezent, România are un acord de finanţare externă cu FMI, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 miliarde euro. Board-ul FMI a aprobat, vineri, a şasea evaluare a acordului cu România şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia a acordat cea de-a şaptea tranşă din împrumut.
Comisia Europeană a virat până acum trei tranşe în valoare de 3,65 miliarde euro, dintr-un total de 5 miliarde euro, iar la jumătatea lunii va aproba următoarea plată, în sumă de 1,2 miliarde euro.
O nouă misiune FMI - CE va veni la Bucureşti pe data de 25 ianuarie pentru a evalua îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi discuţii privind un nou acord, de tip preventiv. Ultima evaluare a acordului va avea loc în perioada aprilie-mai, când vor fi analizate criteriile agreate pentru primul trimestru şi vor fi definitivaţi parametrii finali ai noului aranjament.