Antena 3 CNN Economic Biz News România se află în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Motivul pentru care investitorii ocolesc ţara noastră

România se află în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Motivul pentru care investitorii ocolesc ţara noastră

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:08 15 Oct 2012 Modificat la 06:08 15 Oct 2012
România se află în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Motivul pentru care investitorii ocolesc ţara noastră
România îşi pune speranţele în programul de privatizare, esenţial pentru diversificarea ofertei şi a lichidităţilor pe bursă, dar atractivitatea pieţei de capital depinde mai mult decât orice de eliberarea economiei de capriciile politicienilor, potrivit analiştilor citaţi de Financial Times.


"Vieţile noastre ar trebui să depindă mai puţin de politicieni şi mai mult de economia reală", a declarat Dragoş Valentin Neaşcu, director general al Erste Asset Management în Bucureşti. Tipul de libertate dorit de Neacşu necesită dezvoltarea pieţei financiare, unul dintre motivele pentru care el consideră că intrarea în zona euro este încă importantă pentru România, indiferent care ar fi dificultăţile din regiune.

"Criteriile tehnice asociate cu adoptarea euro sunt foarte importante. Sunt mai importante decât euro în sine. Astfel vom deveni mai predictibili, ca emitenţi de obligaţiuni. Atunci, companiile se vor putea finanţa pe piaţa locală şi internaţională", a spus Neacşu. Pentru moment însă, interesul investitorilor străini pentru România rămâne scăzut.

Ţara se află în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. România este clasificată mai mult ca o ţară de frontieră decât ca ţară emergentă, astfel că ratează fluxul principal de investiţii. Totuşi, în rândul pieţelor de frontieră, este văzută ca una dintre opţiunile mai puţin atractive.

"Prin comparaţie cu pieţele de frontieră din lume, România din nefericire nu oferă oportunităţi de investiţii la fel de atractive. Performanţele economice pe termen scurt sunt strâns legate de succesul Uniunii Europene de a rezolva criza datoriilor din Italia, Spania, Portugalia şi Grecia", a declarat David Wickham, director pentru investiţii pe pieţele emergente la HSBC Global Asset Management.

Înainte de criză, economia României avea o creştere de circa 7% pe an, dar avansul din 2012 este estimat să încetinească la sub 1%.



×
x close