În continuare cele mai multe autorizaţii de muncă din România sunt emise pentru ţările de origine Turcia, China şi Moldova, pentru că cei mai mulţi străini aflaţi cu şedere legală în ţara noastră provin din aceste state, conform situaţiei Oficiului Român pentru Imigrări, de la sfarşitul primului semestru al lui 2009.
De asemenea, cele mai multe autorizaţii sunt aprobate în Bucureşti, deşi numărul total al acestora a scăzut faţă de trimestrul anterior cu 11%, respectiv de la 535 în trimestrul al treilea, la 603 în trimestrul al doilea.
?România încă importă forţă de muncă slab sau mediu calificată. Într‐un clasament al tuturor meseriilor pentru care au fost emise autorizaţii de muncă în trimestrul al treilea, abia începând cu poziţia 16 întâlnim meserii care presupun studii superioare sau o înaltă calificare, precum cele de inginer constructii civile, industriale si agricole, manager proiect şi consultant în informatică. În cadrul ORI, reţine atenţia eliberarea de autorizaţii pentru meserii precum crescător de păsări, preparator de extracte, arome şi esenţe, hamal, stilist proteziste de unghii sau ungător‐gresor?, explică pentru Antena3.ro Cristina Ilie, purtător de cuvânt la ORI.
Turcii, chinezii şi moldovenii, primii în topul cetăţenilor care muncesc în România
Conform statisticilor Oficiului, pe parcursul trimestrului al treilea au fost emise 1243 de autorizaţii de muncă şi care reprezintă 15,5% din lotul aprobat pentru tot anul 2009. Mai mult de jumătate din autorizaţiile aprobate au fost pentru cetăţenii turci, adică 380, 31% şi chinezi, respectiv 279, 22%. De asemenea, un număr important de autorizaţii de muncă au fost emise de ORI pentru cetăţenii moldoveni, mai exact 123 şi care reprezintă 10% din total.
Comparativ cu trimestrul anterior, evidenţele ORI indică o scădere cu 23% a numărului total de autorizaţii emise şi care s‐a înregistrat şi pentru primele trei ţări de origine, respectiv Turcia, China şi Moldova.
Pe de altă parte, pentru cetăţenii vietnamezi s‐a înregistrat o creştere de cinci ori a numărului de autorizaţii de muncă emise, de la 13 la 79. Tot o creştere, dar de 4% a apăut şi în cazul cetăţenilor ucraineni.
Din cele 1243 de autorizaţii emise în trimestrul al treilea, 43% au fost în Bucureşti, cu un număr de 535 de astfel de autorizaţii, însă un număr important de autorizaţii a fost aprobat şi în judeţele Constanţa şi Cluj. Cea mai importantă scădere se observă în judeţul Iaşi, iar cea mai mare creştere a fost în cazul judeţului Sibiu, adică de aproximativ 5 ori a numărului total de autorizaţii de muncă.
Marea parte a autorizaţiilor sunt în domeniul construcţiilor. Restul se aprobă pentru fotbalişti profesionişti, spălători de vase mari şi legători de sarcină
În general, majoritatea autorizaţiilor de muncă sunt emise în domeniul construcţiilor. În trimestrul al treilea cele mai multe au fost aprobate pentru săpători manuali, dar şi pentru montatori placaje interioare şi exterioare. Din punctul de vedere al celorlalte domenii, pentru fotbaliştii profesionişti au fost emise 31 de autorizaţii, pentru şoferi de autocamion şi maşini de mare tonaj un număr de 20, iar pentru guvernante 19 autorizaţii de muncă.
Din punctul de vedere al meseriilor, situaţia s‐a modificat faţă de trimestrul anterior. Astfel, dacă în trimestrul al doilea cele mai multe autorizaţii au fost aprobate pentru meseriile de dulgher ‐ exclusiv restaurator, tâmplar universal, fierar betonist, în trimestrul al treilea arată cu totul altfel. Marea parte a autorizaţiilor de muncă s-au emis pentru meseriile de săpător manual, fotbaliştii profesionişti, lucrători bucătărie ? spălător vase mari şi legători de sarcină.
De anul viitor, angajatorii din România vor putea obţine autorizaţii de muncă defalcate pe tipuri de autorizare, aspect care a fost hotărât pentru prima oară în ţara noastră prin Hotărâre de Guvern. Astfel, ORI ca emite 5500 de autorizaţii de muncă pentru lucrători permanenţi, 1000 pentru lucrători detaşaţi, 500 pentru pentru sportivi, 400 pentru lucrători sezonieri, 300 de autorizaţii de muncă pentru lucrători transfrontalieri, 200 pentru lucrătorii stagiari şi 100 de autorizaţii de muncă nominale.
Conform purtătorului de cuvânt al ORI, dacă numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât cel aprobat, acesta poate fi suplimentat printr-o nouă hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Oficiul Român pentru Imigrări a eliberat anul acesta 4513 autorizaţii de muncă până la data de 30 noiembrie 2009.
Paula Safta, Antena3.ro