Cea mai mare parte a plăţilor a fost făcută către FMI în perioada 2010 - 2012. La sfârşitul lunii trecute, în seiful Băncii Centrale erau echivalentul a peste 30 de miliarde de euro.
Rezerva valutară a înregistrat la sfârşitul lunii trecute cea mai abruptă scădere din ultimii ani: 5% într-o singură lună. Reducerea a fost cauzată de plata unei datorii de 3 miliarde de euro către FMI şi alţi creditori. E adevărat că ieşirile au fost compensate de intrări de 1,2 miliarde de euro. Aşa că rezervele au ajuns la 30,6 miliarde de euro.
După ce a atins nivelul de 34,5 miliarde de euro in octombrie 2013 rezerva valutară a tot scazut. Dar nivelul actual, de 30,68 miliarde de euro, la care se adaugă şi stocul de aur ce echivalează 3 miliarde de euro, acopera 6 luni de importuri. Cu o asemenea garanţie, România a primit recomandarea că investiţiile sunt sigure aici şi din partea Agentiei de Rating Standard and Poor's.
România a semnat un acord de împrumut de aproape 20 de miliarde de euro în 2009 pentru consolidarea rezervei BNR şi acoperirea deficitului bugetar. Către FMI mai trebuie plătit un singur miliard în decembrie 2014. Rezerva valutară reprezintă practic o garantie pentru creditori ca au un "stoc" ce permite rambursarea datoriilor. Adica, bani puşi deoparte.