Cea mai mare creştere a salariului minim pe economie în 2010 este cea din Marea Britanie - peste 8 procente. Următoarea, în topul majorărilor este Grecia, care, deşi s-a confruntat cu probleme financiare grave anul trecut, a crescut venitul minim cu 5,5%.
La nivelul întregii Uniuni Europene, o singură ţară înregistrează o scădere a salariului minim - România! La noi, veniturile au fost mai mici cu 5% în 2010, faţă de 2009.
Cel mai grav afectaţi de recesiune au fost bugetarii. Pe lângă deprecierea leului, creşterea inflaţiei şi majorarea TVA, angajaţii din sistemul public au fost loviţi şi de tăierile salariale cu 25%, decise de Guvernul Boc.
În ultimul an, cel mai mult au scăzut salariile funcţionarilor publici, cu peste 30%. Mai puţini bani au luat şi angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială. Profesorii se menţin în topul "negru" al categoriilor afectate de scăderile salariale. Au avut venituri mai mici cu peste 24% în 2010, comparativ cu 2009.
Avem totuşi şi veşti bune. Pentru 2011, aproape jumătate dintre companiile de la noi au în plan majorări salariale, în medie cu 7 procente.