Cheltuielile cu dobânzile şi cele de personal au dus la mari goluri în bugetul de stat. În primele opt luni, cheltuielile de personal au crescut cu 2,9% faţă de anul trecut, doar în instituţiile la nivel central. La bugetele locale se observă o creştere de 15,3%. Împrumuturile dese şi scumpe realizate de Ministerul Finanţelor au dus la o mărire de aproape 54% a cheltuielilor cu dobânzile.
Majorarea punctului de pensie în octombrie 2008 şi acordarea pensiei sociale minim garantate din aprilie 2009 au dus la o creştere a cheltuielilor cu asistenţa socială cu peste opt miliarde de lei. Singurele care au scăzut sunt cheltuielile cu bunurile şi serviciile, cu 0,9% faţă de perioada similară a anului trecut.
Între timp s-a şi investit. Mult mai puţin faţă de cât s-a anunţat iniţial şi mult prea lent. Cheltuielile pentru investiţii s-au ridicat la 20 de miliarde de lei pe primele opt luni, ceea ce reprezintă aproape 4% din PIB. Cei mai mulţi bani s-au îndreptat către Compania Naţională a Drumurilor.
Veniturile au scăzut simţitor. Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 15% faţă de perioada anului trecut, iar cele din TVA, cu aproape 20%. Inclusiv veniturile nefiscale au înregistrat o scădere de 13,6%.
Fondul Monetar Internaţional a fost de acord, la începutul luniI august, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009.
Noua proiecţie a pornit de la faptul că veniturile bugetare sunt estimate a fi mai reduse în acest an cu 17 miliarde lei faţă de estimarea iniţială.
Antena 3