Anul trecut, Ioan a lucrat pentru prima dată în Germania, în apropiere de Munster, la o fermă care cultiva sparanghel. După aproape trei luni de muncă grea, de 10 ore pe zi fără pauză, s-a întors acasă cu mai puţin de 1.850 de euro, asta după ce din salariu îi fuseseră reţinuţi aproape 1.000 de euro pentru cazare, mâncare şi utilităţi.
„Nu a fost o experienţă plăcută”, povesteşte românul pentru Deutsche Welle.
Dar, cum la noi în ţară a rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei şi a fost sunat de un intermediar şi chemat în Germania, Ioan a plecat din nou la recoltarea sparanghelului. În plus, i s-a promis de această dată condiţii mai bune şi bani mai mulţi.
Germania are însă restricţii severe pentru lucrători. În primele 14 zile, nou-sosiţii trăiesc separat de ceilalţi şi nu li se permite să părăsească spaţiul fermei, iar hainele şi farfuriile trebuie spălate la cel puţin 60 de grade.