Antena 3 CNN Economic Biz News Reuniunea board-ului FMI privind acordul cu România a fost amânată

Reuniunea board-ului FMI privind acordul cu România a fost amânată

1 minut de citit Publicat la 10:25 26 Iun 2010 Modificat la 10:25 26 Iun 2010
Reuniunea board-ului FMI privind acordul cu România a fost amânată



Reuniunea board-ului Fondului Monetar Internaţional (FMI) în care va fi analizat acordul stand-by cu România, programată pentru 28 iunie, a fost amânată, Fondul analizând în prezent impactul deciziei Curţii Constituţionale asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor propuse de Guvernul de la Bucureşti, potrivit Mediafax.
Amânarea reuniunii a fost anunţată de către şeful misiunii FMI de evaluare a acordului FMI cu România, Jeffrey Franks.
Acesta a arătat că măsurile afectate de decizia Curţii Constituţionale reprezentau o parte importantă din modificările la acordul stand-by.
"În aşteptarea identificării măsurilor alternative, reuniunea board-ului pentru cea de-a patra evaluare a acordului stand-by, programată pentru 28 iunie, a fost amânată. Discuţiile privind măsurile alternative sunt deja avansate şi suntem încrezători că vor putea fi prezentate în board foarte repede", a spus Franks.
Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional discută 6-7 variante de menţinere a deficitului bugetar în limita a 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe prevăd creşteri de taxe, fără ca la acest moment să se discute şi de impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, potrivit reprezentantului României la FMI.
"Există 6-7 variante în discuţie pentru menţinerea deficitului bugetar în ţinta de 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe se referă la creşteri de taxe. Nu s-a ajuns, la acest moment, la o discuţie privind impozitarea pensiilor sub 1.000 lei", a declarat, vineri seară, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
El a mai afirmat că, în opinia sa, o eventuală majorare a cotei unice de impozitare ar reprezenta "cea mai proastă soluţie".
Surse oficiale au declarat anterior că Guvernul va prezenta FMI mai multe variante de creştere a TVA combinate cu impozitarea suplimentară a pensiilor mari şi creşterea contribuţiilor de asigurări sociale, o decizie finală privind nivelul noilor taxe urmând să fie luată după răspunsul Fondului.
Potrivit acestora, Executivul analizează în prezent majorarea TVA cu maxim 23% în cazul în care va fi majorată şi cota unică de impozitare sau cu 24% dacă impozitul unic va fi păstrat la nivelul actual de 16%.
Creşterea TVA va fi însoţită cel mai probabil de impozitarea suplimentară şi în trepte a pensiilor mari şi majorarea contribuţiilor de asigurări sociale.
"La acest moment este un mix de propuneri care vor fi prezentate FMI, dar nu există o decizie finală", au arătat sursele.
Guvernul se va reuni sâmbătă în şedinţă pentru a discuta noile impozite.

Foto: INTACT Images
Antena3.ro


×
x close