Antena 3 CNN Economic Biz News Relansarea economică trimite ţările din Europa Centrală şi de Est în urma Uniunii

Relansarea economică trimite ţările din Europa Centrală şi de Est în urma Uniunii

1 minut de citit Publicat la 13:46 19 Noi 2009 Modificat la 13:46 19 Noi 2009
Relansarea economică trimite ţările din Europa Centrală şi de Est în urma Uniunii
Ţările din Europa Centrală şi de Est vor rămâne în urma Uniunii din punct de vedere al relansării economice, în condiţiile în care reluarea creşterii în aceasta regiune este puternic dependentă de evoluţiile din statele occidentale, comunică o analizăAFP asupra modului în care statele din Europa au reacţionat la criza economica mondială.

"În materie de creştere economică, Europa de Est va rămâne în urma restului lumii", spune economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, în cotidianul austriac Der Standard.

Cea mai gravă recesiune pe care a cunscut-o Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat la sfârşitul celui de-al treilea trimestru cu o creştere de 0,4% a PIB-ului celor 16 ţări din Zona Euro, după o scădere consecutivă de cinci trimestre.

Practic cele 27 de ţări din Uniune au ieşit din recesiune printr-o majorare a PIB-ului de 0,2%.

State baltice suferă cel mai mult

Singura ţară care nu a fost atinsă de recesiune e Polonia, în timp ce Ungaria şi Bulgaria s-au confruntat cu scaderi economice dramatice.au înregistrat diminuări dramatice ale Produsului Intern Brut.

"State precum Bulgaria şi ţările baltice, dependente de capitalurile straine, suferă cel mai mult. S-au aflat aproape de o catastrofă economică şi încă au temeri legate de stabilitatea monedelor lor", a spus pentru AFP Witold Orlowski, expert la PricewaterhouseCoopers.

"Polonia, Cehia sau Slovacia, care au comis mai puţine greşeli, pot privi viitorul cu mai multă seninătate", adaugă acesta.

Deficitrul bugetar al Poloniei ar pueta atinge 6% din PIB în acest an şi 7% în 2010, arată ministrul Finanţelor, Jan Rostowski.

PIB-ul Slovaciei a crescut cu 1.6% în trimestrul III. "Creşterea a fost mai puternică decât în Germania sau în Cehia". PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,7%, iar cel al Cehiei cu 0,8%.

Lituania a ieşit din recesiune, după o creştere trimestrială de 5,1%, dar recesiunea în cifre anualizate ajunge la 14,3%.

"Situaţia ţărilor baltice este cea mai puţin optimistă, deoarece au suferit cea mai severă recesiune din întreaga Uniune", spune Violeta Klyviene, analist la Danske Bank din Vilnius.
În România, PIB-ul a căzut cu 0,7% în cifre trimestriale şi cu 7,1% în datele anualizate.

"Potenţialul ţărilor din Europa Centrală şi de Est rămâne încă foarte dependent de Europa Occidentală, mult mai puternică din punct de vedere economic. Drept urmare, viitorul ţărilor din această regiune depinde foarte mult de reluarea creşterii economice din Europa de Vest", spune Witold Orlowski.

Antena3.ro

×
Etichete: Europa de Est
TOP articole
TOP articole
x close