UPDATE: Referendumul privind ieşirea Greciie din zona euro nu va mai avea loc. Premierul Georges Papandreou a anunţat deja membrilor Guvernului această decizie.
Premierul grec Georges Papandreou nu demisionează şi intenţionează să se adreseze astăzi Parlamentului. Surse apropiate cabinetului de la Atena susţin că Papandreou a exclus varianta unei demisii în cadrul întrevederii cu preşedintele elen. Mai mulţi miniştri ameninţă în continuare cu demisia şi au cerut un guvern de tranziţie pentru aprobarea imediată a ajutorului extern internaţionali.
Mai mult decât atât, 30 de membri ai partidului de la putere au semnat o scrisoare prin care cer formarea unui guvern de uniune naţională. Georges Papandreou ar putea pierde votul de încredere din Parlament, care va avea loc mâine la Atena.
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:
15:25 Premierul Greciei, Georges Papandreou, a exclus posibilitatea de a demisiona, anunţă Televiziunea publică elenă. Informaţia a fost transmisă presei de un colaborator al lui Papandreou.
15:15 Această decizia a premierului elen l-a făcut foarte plăcut printre greci, aceştia considerându-l un om politic foarte popular pentru că a apărat interesele Greciei cu preţul funcţiei sale.
15:10 Principalele burse internaţionale au revenit pe creştere la aflarea veştii că Papandreou va demisiona din funcţia de premier al Greciei. Primul lucru la care s-au gândit investitorii care au plasat bani pe piaţă a fost că această demisie va duce la anularea referendumului anunţat pentru luna decembrie.
15:00 Întâlnirea dintre preşedintele elen şi premier va avea loc imediat după ce se va încheia şedinţa de urgenţă a Guvernului. Un guvern de coaliţie va fi format, în fruntea lui fiind fostul guvernator al Băncii Centrale, Lucas Papademos.
"Luaţi-le euro grecilor". Tabloidul german Bild îndeamnă la referendum pentru "scoaterea grecilor falimentari din zona euro"
Ce se întâmplă la Cannes
Prezenţi la Cannes, liderii G20 au declarat că UE trebuie să vizualizeze un viitor fără prezenţa Greciei. După ce Sarkozy şi Merkel i-au spus pe un ton drastic şi dramatic lui Papandreou că Grecia nu va mai primi niciun ban promis, dacă rezultatul referendumului nu este unui favorabil aplicării măsurilor de austeritate.
Grecia decide în decembrie dacă rămâne sau nu în zona euro. Avizul FMI privind împrumutul pentru statul elen, după referendum
"Prietenii noştri eleni trebuie să se hotărască dacă vor să mai rămână în UE. De ei depinde această problemă. Sigur, ne va fi mai greu fără Grecia, însă sunt convins că vom ieşi la liman", a declarat Nicolas Sarkozy în conferinţa de presă pe care a susţinut-o după întâlnirea cu premierul elen.
Un fost membru al Consiliului Director al FMI, Domenico Lombardi, a declarat: "Un nou strat de incertitudine şi umbră este aruncat în aer de acest referendum. Însă cel mai grav este că acesta ar putea declanşa un mecanism periculos chiar pentru greci: ar putea fi daţi afară din UE chiar prin cartea pe care o joacă".
Angela Merkel a declarat că va discuta problema Greciei şi cu preşedintele american, Barack Obama, sperând un ajutor sau o soluţie din partea acestuia.
Ce măsuri de austeritate trebuie să ia Grecia
Dacă Grecia iese din zona euro, ce se va întâmpla cu moneda unică?
Economiştii se tem că acesta va fi sfârşitul euro. Dacă Grecia va ieşi din "joc", pieţele îşi vor întoarce privirea spre Portugalia, Italia, Spania şi chiar Franţa şi le vor cere acestora să îşi plătească fiecare bănuţ din datoria externă. Acest lucru ar duce la falimentarea băncilor acestor state, şi ar lăsa guvernele fără vreo putere de decizie sau acţiune. Distrugerea UE ar duce la o recesiune pe plan mondial.
Cine face parte din G20
Toate ţările industrializate membre ale G7, adică SUA, Germania, Franţa, Canada, Italia, Marea Britanie şi Japonia. La acestea se adaugă 12 state emergente: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia şi Turcia.
Pe locul 20 de află Uniunea Europeană. La întâlnirile pe care membrii G20 le au participă şi reprezentanţi ai FMI şi BM (Banca Mondială).