Pentru militanţii anti-globalizare, forumul economic de la Davos nu este decât un simbol al capitalismului. Peste 100 de mii de persoane s-au adunat în Brazilia pentru a-şi expune propria viziune în legătură cu criza financiară mondială.
"Toate aceste mici crize prin care trecem, cum ar fi cea legată de mediu, sunt părţi ale unei crize sociale majore. Este o criză a civilizaţiei care porneşte de la un anumit stil de viaţă, bazat pe consumerism, privatizare, lăcomie şi limitare a drepturilor omului", susţine Moema Miranda, reprezentantă a consiliului de organizare a forumului social.
La forumul social din Brazilia participă militanţi de pe întreg mapamondul: socialişti, activişti pentru protecţia mediului, anarhişti şi chiar comunişti. Prima reuniune de acest tip a avut loc în urmă cu opt ani.
Manifestaţiile din Brazilia nu au reuşit până acum să umbrească forumul de la Davos. Ochii întregii lumi sunt îndreptaţi spre Elveţia. Aici, şefi de stat, oficiali guvernamentali şi preşedinţi de corporaţii din peste 90 de ţări participă la summitul elitei economice mondiale. Întrunirea de anul acesta este dedicată "Reconstrucţiei lumii după criză".
"Aceasta este şi o criză a încrederii, şi pentru a recâştiga încrederea trebuie să ştii ce urmează să se întâmple, trebuie să poţi să anticipezi. Acum cred că este foarte imporant să-i includem (n.r. la discuţii) pe reprezentanţii comunităţii bancare, cei care, printre alţii, au provocat această criză", a declarat fondatorul forumului.
Recentul conflict pe tema gazelor va figura de asemenea pe agenda discuţiilor. De altfel, Rusia se află printre invitaţii de onoare la reuniunea de la Davos.
Antena 3