Antena 3 CNN Economic Biz News Reactoarele de la Cernavodă ar putea fi finalizate mai repede

Reactoarele de la Cernavodă ar putea fi finalizate mai repede

1 minut de citit Publicat la 11:21 09 Apr 2009 Modificat la 11:21 09 Apr 2009
Reactoarele de la Cernavodă ar putea fi finalizate mai repede
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că faza de pre-proiect la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care iniţial ar fi trebuit să dureze 18 luni, este prea lungă şi trebuie urgentată.

"Am căutat împreună cu investitorii soluţii pentru ca această investiţie să demareze cât mai rapid. Ar dura prea mult 18 luni. EnergoNuclear deja funcţionează. Trebuie definitivat costul total al acestor investiţii", a declarat ministrul Videanu.

EnergoNuclear are un capital subscris de aproximativ cinci milioane de euro, iar Nuclearelectrica, acţionarul majoritat al EnergoNuclear, trebuie să mai aloce în acest an 60 milioane lei pentru proiectul celor două reactoare, potrivit lui Adriean Videanu.

În ceea ce priveşte resursele financiare cu care România trebuie să contribuie la aceasta investiţie, Videanu a declarat că Guvernul va găsi resursele pentru a continua acest proiect. "Nu s-a pus problema diminuării participaţiei statului la proiect, în acest moment. Vom avea suficientă flexibilitate în procedurile pentru demararea cât mai rapidă a acestei investiţii", a explicat Videanu.

Nuclearelectrica şi cei şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica (51%), CEZ, GdF-Suez, Enel şi RWE Power (câte 9,15%) şi ArcelorMittal şi Iberdrola (câte 6,2%).

Costul estimat pentru cele două reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii până la 40 de ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei şase investitori interesaţi a început la 4 decembrie 2007.
Antena3.ro

×
TOP articole
x close