Directorul executiv al S&P, Moritz Kraemer, spune, totuşi, că probabilitatea ca o ţară să iasă din zona euro este scăzută, deoarece costurile unei astfel de decizii ar deăpşi beneficiile.
Însă ratingul Greciei ar avea din nou de suferit în cazul în care guvernul de la Atena vrea să părăsească zona euro, după retrogradările de anul trecut care au adus statul pe cea mai joasă treaptă înainte de categoria "junk". S&P atribuie Greciei ratingul "BBB+".
"Potrivit estimărilor S&P, ratingul Greciei ar putea coborî după o ieşire din zona euro cu aproximativ patru trepte, în categoria speculativă (BB+ sau mai jos)", spune Kraemer într-un material publicat de ziarul german Boersen-Zeitung.
Dacă Spania, Portugalia sau Italia ar dori să părăsească zona euro, ratingurile acestor state ar fi reduse cu două-trei trepte, dar aceste simulări nu iau în considerare eventuale crize politice.
Situaţia ar deveni mai dificilă dacă una dintre ţările care ar ieşi din zona euro ar hotărî să-şi convertească datoria publică de la acel moment într-o monedă locală, ceea ce ar putea conduce chiar la defaultul de ţară.
În timp ce oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) spun că nu e nicio şansă ca zona euro să se destrame, unii analişti au luat în considerare ideea în ultimele săptămâni, odată ce investitorii au dat startul solicitărilor ridicate de risc pentru a prelua obligaţiuni guvernamentale de la statele cu un profil fiscal şi financiar mai slab.
Costul asigurării datoriei de stat a Greciei la default a majorat miercuri la 3,28 puncte procentuale, de la 2,81 puncte procentuale marţi. Acest procentaj constituie un cost de 328.000 de dolari pe an pentru a asigura titluri de stat de 10 milioane de dolari timp de cinci ani.
Antena3.ro