Cele trei procente care se prevede că vor scăde din poluarea cu CO2 comparativ cu anul anterior este cea mai mare cădere în 40 de ani, anunţa şeful IEA, Fatih Birol, la Bangkok.
Producţia globală de carbon a crescut în medie cu trei procente anual până acum.
Birol aprecia că această cădere în poluarea cu carbon reprezintă "o fereastră unică de oportunitate " pentru mapamond să se aşeze pe drumul limitării creşterii temperaturii cu două grade Celsius, pragul ştiinţific pentru o încălzire globală periculoasă.
Căderea provocată de recesiune va duce la emisii de CO2 în 2020 cu cinci procente sub estimările anterioare ale IEA, chiar dacă nu se mai ia nicio măsură pentru a inversa încălzirea globală.
Estimările IEA fac parte din Raportul Energetic Mondial, din care au fost lansate fragmente la discuţiile ONU despre mediu din capitala tailandeză.
În acesta se subliniază cât de mari trebuie să fie reducerile de emisii în următorii 20 de ani pentru a fixa concentraţia de dioxid de carbon la un nivel ce va asigura că nu se va trece de pragul celor două grade.
Directorul executiv al IEA, Nobuo Tanaka, arăta că politicile corecte trebuie puse în aplicare imediat deoarece fiecare an de întârziere adaugă alte 500 de miliarde dolari la investiţiile ce trebuie făcute între 2010 şi 2030 în sectorul energetic.
Producţia de energie este responsabilă pentru circa 65 pocente din emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit IEA.
Antena3.ro