Potrivit estimărilor Băncii Mondiale (BM) obţinute de Financial Times, creşterea salariilor reale şi energia ieftină vor susţine cheltuielile de consum în întreaga Europă, chiar dacă nivelul consumului nu va reveni încă la valorile anterioare crizei.
Romania şi alte ţări din centrul şi estul Europei, care au traversat criza din 2008 mai bine decât statele occidentale, vor continuă să înregistreze performanţe superioare acestora, în următorii doi ani. Astfel, statele răsăritene vor consemna creşteri ale PIB de peste 2,4% în 2015, datorită cererii de consum, a revenirii treptate a investiţiilor şi a continuării creşterii exporturilor.
În zona euro, Banca Mondială anticipează o creştere economică de 1,5% în 2015 şi de 1,8% în 2016. Pe ansamblul Uniunii Europene, instituţia financiară estimează un avans de 1,8% în acest an şi la 2% în 2016.
Banca Mondială avertizează însă în privinţa divergenţei politicilor monetare din Statele Unite şi Europa, care amplifică volatilitatea pieţei financiare.
Theo Thomas, co-autor al raportului BM, susţine că este important ca statele să continue reformarea legislaţiei muncii, să înlăture barierele comerciale şi investiţiile în calificarea forţei de muncă.