Japonia este deseori invocată ca exemplu pentru efectele negative ale deflaţiei. După 15 ani de scădere continuă a preţurilor şi stagnare a economiei, ţara a avut nevoie de reformele agresive, controversate, pentru a reveni pe creştere economică.
Ritmul de creştere al economiei americane este cu 15% sub potenţialul real şi există slabe perspective de accelerare în viitorul apropiat", a afirmat Stiglitz într-un discurs la Johannesburg, transmite Bloomberg.
Rezerva Federală (Fed) americană a declanşat în 2008 o campanie fără precedent de stimulare a economiei, în urma crizei financiare.
Potrivit planului de buget prezentat marţi de administraţia Obama, economia SUA va avansa în acest an cu 3,1%, faţă de 1,9% în 2013, iar şomajul va fi de 6,9%.
Perspectivele Europei sunt mai slabe, iar Spania şi Grecia riscă depresiune, cu consecinţe uriaşe asupra potenţialului viitor de creştere, a spus Stiglitz, adăugând că economia regiunii este probabil să aibă în continuare o evoluţie slabă în anii viitori.
Stiglitz a criticat politica de ţintire a inflaţiei aplicată de Banca Centrală Europeană (BCE), considerând că nu este adecvată într-un mediu cu cerere scăzută şi şomaj în creştere.
BCE are ca ţintă un nivel al inflaţiei de aproape 2%.