"Noi am scăzut prognoza de creştere economică, dar şi inflaţia a urcat mai mult decât ne aşteptam. Deci şi deflatorul este mai sus. Aceste revizuiri se anulează una pe alta, astfel că au efect foarte mic asupra deficitului în sine", a spus der Vrijer.
El a admis că creditorii internaţionali utilizează o estimare de 0,9%, în timp ce Guvernul are o prognoză uşor mai optimistă, de 1,2%.
"Aş spune că practic am convenit că e în jur de 1%. Deflatorul fiind mai mare, am convenit că ţintele fiscale vor fi îndeplinite până la finele anului dacă se menţin actualele politice", a mai spus şeful misiunii FMI.
Prgnoza FMI pentru inflaţia de la finalul acestui an se situează în jur de 3,5%, uşor mai sus decât cea mai recentă prognoză a BNR, de 3,2%.
Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul 2 al acestui an a fost mai mare cu 0,5% comparativ cu primele trei luni din 2012. Vorbim de date ajustate sezonier, adică sunt eliminate din calcul efectele conjunctuale şi se evidenţiază evoluţia reală a economiei.
Dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut, vedem că Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 1,7%.
Este o evoluţie pe care au anticipat-o şi analiştii economici pe baza altor indicatori. Consumul şi construcţiile au cunoscut creşteri în trimestrul doi al anului, de 4,4 şi respectiv 7,7%,(CG4) iar industria şi exporturile au luat un uşor avânt de aproximativ un procent.
Această creştere vine după două trimestre consecutive în care România a înregistrat scăderi ale PIB-ului, cu 0,1% in primul trimestru al acestui an, respectiv cu 0,2% în ultimul trimestru din 2011.
În ceea ce priveşte evoluţia economică a României în primul semestru al acestui an, datele INS arată o creştere cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Mai mult, preţul gazelor naturale livrate populaţiei va creşte din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, a anunţat, marţi, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer.
Ştire în curs de actualizare.