Până atunci însă, unul dintre cele mai mari riscuri pentru Europa este cel ca liderii şi politicienii să se complacă în actuala situaţie. Acestea sunt concluziile care se desprind din discuţiile de la Forumul Economic Mondial de la Davos, prilej anual de întâlnire dintre elita politică şi cea a oamenilor de afaceri.
"Este o diferenţă clară între pieţele financiare, care cred că multe probleme au fost rezolvate, şi personajele din economia reală, în special guvernele. Este foarte periculos să anunţi sfârşitul crizei pentru că astfel s-ar compromite imaginea pe care companiile, populaţia şi sindicatele trebuie s-o aibă despre criză pentru a trece de aceasta", a declarat Anders Borg, ministrul suedez de finanţe.
Afirmaţiile au fost făcute după o întâlnire cu uşile închise între şefii unora dintre celei mai mari bănci ale lumii, oficiali guvernamentali, guvernatori de bănci centrale şi reprezentanţi ai uniunilor sindicale, scrie agenţia Thomson Reuters.
Suedia nu este stat membru al zonei euro, centrul crizei europene, dar Borg este unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai modului în care liderii uniunii monetare gestionează criza izbucnită în 2009.
"Ideea că pericolele au trecut este una periculoasă" Avertismentul suedezului este întărit de cel al guvernatorului băncii centrale a Canadei, Mark Carney, care a îndemnat la prudenţă în faţa ideii care atrage tot mai mulţi adepţi, aceea că Europa a depăşit ceea ce a fost mai greu din criză, scrie Mediafax.