"Foarte curând, poate chiar azi (vineri, n.r.), va fi testat pragul de 40 de dolari pe baril", a declarat John Kilduff, vicepreşedinte la compania de brokeraj MF Global din New York. La bursa din Londra, barilul de petrol a coborât sub nivelul de 40 de dolari.
Raportul autorităţilor americane privind şomajul în noiembrie, potrivit căruia 533.000 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă, a contribuit şi el la declinul preţului.
În această săptămână cotaţiile ţiţeiului au scăzut cu aproximativ 20%, de la nivelul înregistrat la finele săptămânii trecute, din cauza mai multor de factori, printre care înrăutăţirea perspectivelor economice ale Statelor Unite, semnalată de reducerea activităţii rafinăriilor şi un val de concedieri în toate sectoarele de activitate.
Astfel, preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în ianuarie, a coborât la 41,44 dolari pe baril, cu 2,23 dolari mai puţin faţă de închiderea din ziua precedentă, după ce a atins un minim al şedinţei de 40,85 dolari, care nu s-au mai înregistrat din decembrie 2004. Astfel, ţiţeiul se tranzacţionează în prezent la cotaţii care nu s-au mai înregistrat din ianuarie 2005.
Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, a scăzut faţă de închiderea de joi, cu 2,34 dolari, la 39,94 dolari pe baril.
"40 de dolari este un prag psihologic foarte important. Am ajuns la 40, pentru prima dată, în 2004, iar acela a fost momentul din care preţurile au început să accelereze puternic. Acum, trebuie să vedem care va fi pragul de jos", a declarat un trader japonez, citat de Reuters.
Pe fondul prăbuşirii preţului, aproape de minimul ultimilor patru ani, membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au cerut măsuri mai dure pentru reducerea producţiei la reuniunea OPEC din decembrie.
Antena3.ro