Cum în această perioadă de criză sunt şi persoane care câştigă, obiectele de artă şi antichităţile pot fi cumpărate la un preţ mult mai mic , însă doar de cei care dispun de lichidităţi. Lucrurile nu stau la fel de bine pentru cei care vroiau să obţină lichidităţi tocmai din vânzarea acestora. Specialiştii spun însă că investiţiile în artă sunt riscante doar dacă se fac pe perioade scurte. Astfel de plasamente aduc un profit substanţial după aproape zece ani dacă sunt lucrări de renume.
La nivel internaţional, piaţa de artă a înregistrat, până în 2007, şapte ani consecutivi de creştere, cu rate ameţitor de înalte comparativ cu alte domenii. Însă de la sfârşitul lunii august au apărut primele semne de instabilitate a acestei pieţe. Preţurile lucrărilor scoase la licitaţie pentru mai puţin de 100.000 de euro au scăzut foarte mult, în timp ce al pieselor de artă de top a rămas constant.
Potrivit Artprice, preţurile obiectelor de artă au scăzut atât pe vechile pieţe precum cele de la New York, Paris şi Londra dar şi pe cele mai noi precum pieţele din lumea arabă. O casă de licitaţie de prestigiu din această zonă nu a câştigat mai mult de 17 milioane de euro în octombrie deşi în mod normal încasările ar fi fost de peste 40 milioane de euro.
Antena 3