Antena 3 CNN Economic Biz News Preţul cărbunelui european a scăzut la minimul ultimilor şapte ani, din cauza reducerii cererii

Preţul cărbunelui european a scăzut la minimul ultimilor şapte ani, din cauza reducerii cererii

2 minute de citit Publicat la 18:24 20 Mar 2015 Modificat la 18:24 20 Mar 2015
564413-coal-1371533752-201-640x480.jpg
Foto: tribune.com.pk
Preţul cărbunelui a scăzut vineri pe piaţa europeană la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, în condiţiile în care guvernele, din SUA şi până în China, au intensificat eforturile pentru reducerea utilizării celei mai poluante surse de energie, scrie Bloomberg.
   
Astfel, preţul cărbunelui cu livrare peste un an în nordul Europei a coborât vineri cu până la 0,7%, la 56,6 dolari pe tonă, cel mai redus nivel atins după septembrie 2007. Preţurile acestor contracte, care se îndreaptă spre al treilea declin săptămânal, au scăzut cu 30% în ultimul an, pe fondul cererii mai mici din China.
   
Piaţa cărbunelui se află sub presiunea măsurilor de reducere a emisiilor cu efect de seră, dar analiştii anticipează totuşi o creştere a consumului acestui carburant în statele emergente, cel puţin până în 2030.
   
În China este aşteptată o creştere a consumului de cărbune la jumătate faţă de ritmul înregistrat în ultimii cinci ani, datorită utilizării în mai mare măsură a energiei nucleare, a gazelor naturale şi a energiei regenerabile, potrivit Citigroup.
   
"Putem anticipa o creştere a preţurilor cărbunelui pe termen lung, datorită cererii din China şi India. Pe termen scurt şi mediu, situaţia nu se va îmbunătăţi suficient pentru a susţine redresarea cotaţiilor", a declarat Paolo Coghe, analist la Societe Generale în Paris.
 
În Marea Britanie, liderii principalelor partide politice s-au angajat luna trecută să oprească generarea de energie la centralele pe cărbune care nu captează emisiile de gaze cu efect de seră.
   
Companiile Drax şi Royal Dutch Shell intenţionează să construiască centrale pe cărbune care vor avea capacitatea de a capta dioxidul de carbon şi de a-l stoca în locul zăcămintelor epuizate de petrol de sub Marea Nordului.
   
Germania urmează la rândul ei să limiteze cantitatea de dioxid de carbon pe megawatt pe care o pot emite centralele pe cărbune.
   
Companiile germane de utilităţi ar putea fi amendate dacă emisiile centralelor lor pe cărbune vor depăşi anumite limite, potrivit unor documente ale Ministerului Economiei citate de publicaţia Sueddeutsche Zeitung.
   
Persoane apropiate negocierilor dintre companii şi guvernul german au spus că unităţile de generare a energiei din cărbune ar putea fi ţinute ca rezervă, pentru situaţiile în care scade cantitatea de energie regenerabilă.
   
Exporturile de cărbune ale Rusiei, Columbiei şi Africii de Sud, principalii furnizori pentru Europa, au crescut anul trecut cu 8,7%, chiar dacă utilizarea cărbunelui pentru generarea de energie în Germania, cel mai mare consumator din regiune, a scăzut cu 12%, conform datelor Bloomberg.

×
Etichete: carbune
TOP articole
x close