Antena 3 CNN Economic Biz News Preşedintele MKB Romexterra Bank, posibil preşedinte al CEC

Preşedintele MKB Romexterra Bank, posibil preşedinte al CEC

1 minut de citit Publicat la 09:19 20 Feb 2009 Modificat la 09:19 20 Feb 2009
Preşedintele MKB Romexterra Bank, posibil preşedinte al CEC
Adrian Radu, preşedintele MKB Romexterra Bank, este unul dintre favoriţii pentru funcţia de preşedinte al CEC Bank, transmite Financiarul. Casa de Economii şi Consemnaţiuni a fost implicată, în trecut, în scandalul FNI, iar acum numele i-ar putea fi din nou legat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, controversatul om de afaceri.
Pe 6 decembrie 1999, CEC a semnat un contract de fidejusiune/cauţiune cu FNI şi SOV Invest prin care erau garantate sumele depuse la FNI. De aici, a rezultat un mare scandal.
Adrian Radu este absolvent al Facultăţii de Aeronave. Şi-a început cariera la BNR, în 1992. Afost şef al Serviciului Arbitraj Valutar şi Metale Preţioase, apo a ocupat funcţia de şef serviciu în Directia de Administrare a Rezervelor Internaţionale. Între 1998 şi 1999, a fost director al trezoreriei Bancorex. apoi a devenit director general al firmei Gelsor Asset Management, controlată de SOV, aceeaşi care administra Fondul de Investiţii Gelsor şi Fondul Valutar Gelsor.
Din 2001, până în 2002, Radu a fost vicepresedintele Bancii Române de Scont, de asemenea controlată de SOV. Fostul preşedinte Teodor Nicolaescu a fost cercetat pentru sumele care au dispărut din bancă, cât şi pentru operaţiunile fictive derulate, printre care se număra şi finanţarea Gelsor.
Adrian Radu a fost şi el audiat. În 2002, devine partener şi director la firma de cosultanţă Rofin Consult şi ia contact cu Romexterra şi liderul sindical Liviu Luca, potrivit presei de atunci.
Din iunie 2004, Adrian Radu ocupă funcţia de presedinte al bancii Romexterra, fiind susţinut de Liviu Luca, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente din Petrom.
În decembrie 2000, sindicaliştii conduşi de Liviu Luca au achiziţionat 25% din acţiunile băncii folosind banii retraşi de la FNI înainte ca fondul să se prăbuşească. Sorin Ovidiu Vântu nu a putut fi legat direct de bancă, deşi se zvonea că ar fi achiziţionat acţiuni de la persoane fizice prin intermediari.
Cinci ani mai târziu, activele bilantiere ale bancii au ajuns de la 173 de milioane de euro la 287 de milioane de euro. În 2006, banca germana Bayerische Landesbank a achiziţionat Romaxterra, prin intermediul MKB din Ungaria, în schimbul a 100 de milioane de euro. De atunci, Adrian Radu este preşedintele băncii.
Antena3.ro  

×
x close