Licitaţii s-au făcut, însă, doar pentru banii împrumutaţi, susţin ziariştii de la Jurnalul Naţional. Restul fondurilor au fost direcţionate către firme apropiate PD-L şi PNL, aflate la guvernare la acea vreme.
Lucrările au fost atribuite prin metoda "negocierii cu o singură sursă", fără respectarea legislaţiei achiziţiilor publice.
Pretextul ministrului Mediului a fost situaţia de urgenţă. Prin 14 Hotărâri de Guvern promovate de ministrul Barbu, 295 de milioane de lei au fost direcţionate către firmele preferate. Unele dintre acestea nu erau autorizate sau aveau faima unor devoratoare de fonduri publice.
Mai grav, lucrările s-au făcut fără documentaţii şi studii de impact. Practic, banii au fost cheltuiţi pe lucrări de cârpire a digurilor vechi, care tocmai îşi dovediseră neputinţa în faţa naturii.
Toată operaţiunea a fost dirijată în teren de fostul consilier personal al ministrului Sulfina Barbu, Mădălin Jorj Mihailovici, devenit şef la "Apele Române".
Ulterior, Barbu şi Mihailovici, au devenit parteneri într-o societate care oferă consultanţă pentru proiectele de mediu ale unor societăţi comerciale.
Jurnalul Naţional a alcătuit şi un top 10 al societăţilor care au primit, prin încredinţare directă, sume mai mari de 3 milioane de lei, pentru lucrări de îndiguire.
Antena3