Antena 3 CNN Economic Biz News Precedentul FMI: România nu e străină de împrumuturile nejustificate

Precedentul FMI: România nu e străină de împrumuturile nejustificate

1 minut de citit Publicat la 14:34 17 Aug 2009 Modificat la 14:34 17 Aug 2009
Precedentul FMI: România nu e străină de împrumuturile nejustificate
După inundaţiile devastatoare din 2005 şi 2006, care au afectat 12 judeţe şi au lăsat pe drumuri sute de familii, România s-a împrumutat 100 de milioane de euro pentru lucrările împotriva inundaţiilor. Pentru aceleaşi operaţiuni, de la bugetul de stat a fost deblocată o sumă de aproape zece ori mai mare.

Licitaţii s-au făcut, însă, doar pentru banii împrumutaţi, susţin ziariştii de la Jurnalul Naţional. Restul fondurilor au fost direcţionate către firme apropiate PD-L şi PNL, aflate la guvernare la acea vreme.

Lucrările au fost atribuite prin metoda "negocierii cu o singură sursă", fără respectarea legislaţiei achiziţiilor publice.

Pretextul ministrului Mediului a fost situaţia de urgenţă. Prin 14 Hotărâri de Guvern promovate de mi­nistrul Barbu, 295 de milioane de lei au fost direcţionate către firmele preferate. Unele dintre acestea nu erau autorizate sau aveau faima unor devoratoare de fonduri publice.

Mai grav, lucrările s-au făcut fără documentaţii şi studii de impact. Practic, banii au fost cheltuiţi pe lucrări de cârpire a digurilor vechi, care tocmai îşi dovediseră neputinţa în faţa naturii.

Toată operaţiunea a fost dirijată în teren de fostul consilier personal al ministrului Sulfina Barbu, Mădălin Jorj Mihailovici, devenit şef la "Apele Române".

Ulterior, Barbu şi Mihailovici, au devenit parteneri într-o societate care oferă consultanţă pentru proiectele de mediu ale unor societăţi comerciale.

Jurnalul Naţional a alcătuit şi un top 10 al societăţilor care au primit, prin încredinţare directă, sume mai mari de 3 milioane de lei, pentru lucrări de îndiguire.

Antena3

×
Etichete: Sulfina Barbu
x close