Antena 3 CNN Economic Biz News Potenţialii beneficiari ai fondurilor europene nu au bani de cofinanţare

Potenţialii beneficiari ai fondurilor europene nu au bani de cofinanţare

1 minut de citit Publicat la 12:56 18 Feb 2009 Modificat la 12:56 18 Feb 2009
Potenţialii beneficiari ai fondurilor europene nu au bani de cofinanţare
Una din soluţiile anunţate de premierul României de ieşire din criză are şanse mici de realizare. Aşteptatele fonduri europene s-ar putea lovi tocmai de criza pe care ar trebui să o elimine. Condiţiile de creditare şi cursul leului pun piedică accesării miliardelor de euro de la UE. Astfel, jumătate din proiectele iniţiate se năruie, scrie Cotidianul. De altfel, beneficiarii contractelor pentru proiecte în domeniul dezvoltării rurale şi agriculturii au mari probleme cu asigurarea cofinanţării întrucât nu mai pot lua credite sau nu mai pot plăti ratele la bănci.
Ştefan Mitrache, directorul firmei de consultanţă Agro Consult Proiect, declara că aproape 90% din clienţii companiei nu îşi pot asigura partea de cofinanţare. Normele europene prevăd ca beneficiarul unor fonduri europene să facă dovada că are la dispoziţie jumătate din suma necesară pentru proiect, fie din finaţare proprie, fie din credit bancar.
Cum au crescut şi dobânzile şi cursul de schimb, ratele sunt pe măsură, iar potenţialii beneficari se văd în imposibilitatea de a le acoperi. Mai mult, situaţia este agravată de faptul că banii de la UE vin după cheltuirea a 20% din bani şi eşalonat.
?Oamenii se gândesc să se retragă pentru că le e teamă. Deschiderea unei pensiuni de zece camere costă 400.000 de euro, din care jumătate trebuie asigurat din resurse proprii. Soluţia este creditul bancar, dar noile condiţii sunt prea dure. Clienţii noştri se gândesc să mai aştepte să se regleze sistemul bancar. Poate ar trebui ca acestea să găsească o formulă convenabilă, dacă UE dă jumătate gratis, ar putea şi băncile să scoată nişte pachete atractive, să dea acestor clienţi o dobândă rezonabilă sau o perioadă de graţie. Sau poate Guvernul să încerce să discute la Comisia Europeană să micşoreze cota de cofinanţare de la 50% la 30%?, a spus Flori Marica, reprezentantul unui alt consultant, firma Vladi Consulting.
Companiile de consultanţă arată că problemele nu pot fi rezolvate fără o relaxare a sistemului bancar. Fondurile europene alocate României pentru proiectele de dezvoltare rurală, pentru perioada 2007-2013, se ridică la aproximativ 7,5 miliarde de euro.
Antena3.ro

×
x close