"Cred că adevăratul furt în Irak aparține oficialilor americani și intermediarilor, nu oamenilor din mahalalele Bagdadului", a declarat pentru publicaţia britanică un afacerist din SUA aflat în Bagdad.
Un exemplu de proastă administrare îl oferă Robert J. Stein Jr, care a fost acuzat de o deturnare de fonduri de circa 50 de milioane de dolari.
Jurnaliştii britanici notează că singura realizare vizibilă la Bagdad sunt ambasada americană și lucrările la o moschee, care era pe jumătate construită în 2003, când a fost înlăturat Hussein. În ceea ce priveşte infrastructura, s-au plantat palmieri şi flori pe marginea străzilor intens tranzitate, spune The Independent.
Nu e clar nici modul în care s-au cheltuit bugetul Ministerului Apărării din Irak, în perioada 2004-2005. 1,3 miliarde de dolari au fost folosiţi pentru achiziționarea unor elicoptere militare rusești, vechi de 28 de ani, și a unor vehicule blindate numai pe hârtie, pentru că s-au înregistrat cazuri când gloanțele au perforat caroseria.
Vinovaţi ar fi oficialii irakieni din minister. Totuşi, şi trimișii americani în teritoriu dețineau controlul ministerului și bugetul acestuia, deci la mijloc ar fi existat complicitate.
Frauda din Irak ar depăşi-o pe cea pusă la cale de fostul preşedinte NASDAQ, Bernard Madoff, care şi-a păgubit investitorii cu 50 de miliarde de dolari.
Antena3.ro