Antena 3 CNN Economic Biz News Ponta prezintă noile măsuri economice: Scade preţul la energie, dar se scumpesc gazele

Ponta prezintă noile măsuri economice: Scade preţul la energie, dar se scumpesc gazele

Ponta prezintă noile măsuri economice: Scade preţul la energie, dar se scumpesc gazele
Foto: Agerpres
de M.Z.    |    24 Mar 2014   •   16:33
Taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminată, iar preţul la gaze pentru consumatorii casnici va creşte cu 2% de la 1 aprilie, a declarat luni, în Parlament, premierul Victor Ponta.

Totodată, preţul de referinţă la gaze pe piaţa liberă pentru consumatorii industriali va fi cel din ianuarie 2014.
 
Premierul a precizat că eliminarea taxei de cogenerare va încuraja exportul de electricitate pe piaţa regională, iar menţinerea preţului de referinţă la gaze, în industrie, la nivelul de la 1 ianuarie 2014 va încuraja competitivitatea.
 
"Guvernul va pune, miercuri, în discuţie eliminarea taxei de cogenerare pentru export, în acest fel fiind încurajate exporturile de energie ale României pe piaţa regională. Pe 8 aprilie, Comisia Europeană va publica regulamentul şi ghidul prin care fiecare ţară membră va putea să asigure o schemă de reducere cu 85% pentru consumatorii industriali a cheltuielilor cu energia regenerabilă. La gaze, de la 1 aprilie preţul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern şi aplicat de noi, va creşte cu 2%, în schimb pentru toţi cei aflaţi pe piaţa liberă preţul de referinţă va fi cel de la 1 ianuarie 2014", a spus Victor Ponta.
 
Potrivit calendarului de eliminare a preţurilor reglementate, preţul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici urma să crească cu 5% de la 1 aprilie.

Premierul Victor Ponta a prezentat, luni, noile măsuri economice, despre care a spus că vor fi aprobate, miercuri, de Guvern.
 
El a adăugat că Guvernul este hotărât să reducă contribuţiile de asigurări sociale la angajator cu 5 puncte procentuale, cu un impact bugetar calculat pe semestrul II de 2,6 miliarde lei, şi să aplice scutirea de impozit pe profitul reinvestit de la 1 iulie, măsuri care vor fi discutate cu Fondul Monetar Internaţional.
 
Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.
Discursul premierul Ponta a fost marcat de un incident. Deputatul PPDD Ioana Jenica Dumitru a leşinat în plenul Camerei, iar o ambulanţă a fost solicitată la Parlament. 
 

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close