Antena 3 CNN Economic Biz News Plata taxelor cu cardul, un vis frumos pentru români. Nici măcar un sfert dintre localităţi nu au această facilitate

Plata taxelor cu cardul, un vis frumos pentru români. Nici măcar un sfert dintre localităţi nu au această facilitate

1 minut de citit Publicat la 23:31 26 Mai 2012 Modificat la 23:31 26 Mai 2012
Plata taxelor cu cardul, un vis frumos pentru români. Nici măcar un sfert dintre localităţi nu au această facilitate
Foto: gawker.com
Plata taxelor cu cardul rămâne un vis frumos pentru mulţi români. Mai puţin de un sfert din oraşele şi localităţile din România au puse la punct sistemele necesare pentru achitarea dărilor cu cardul sau prin intermediul internetului. Iar acolo unde sunt, multe nu funcţionează. Şi mai rău stau lucrurile la ghişeele Fiscului unde taxele şi impozitele pot fi plătite doar cu banii jos.

Deşi ghişeele sunt dotate cu aparate pentru folosirea cardului, acestea nu funcţionează. Iar situaţia nu este singulară.

Un studiu recent arată că plata taxelor şi impozitelor cu cardul la aparatele special instalate se poate realiza doar în 145 de localităţi din cele aproape 3.000 existente. Iar cine are noroc să le folosească scapă de multe ore pierdute.

Sunt şi cazuri, însă, în care, deşi pot plăti cu cardul, românii preferă să-şi achite taxele în numerar. Şi chiar dacă ar dori să utilizeze cardul, la ghişeele Fiscului este imposibil.

La Administraţia Finanţelor Publice plata cu cardul la ghişeu nu este posibilă. Reprezentanţii instituţiei au explicat că cei mai mulţi contribuabili îşi plătesc dările la stat prin transfer bancar, aşa că o astfel de investiţie nu este justificată.

În privinţa plăţii cu ajutorul internetului, în doar 52 de oraşe din 217 locuitorii pot plăti dările către stat prin această metodă. Este vorba despre persoane care îşi primesc salariile prin intermediul băncilor.

Asta dacă programul funcţionează. Aplicaţia ghişeul.ro, de pildă, parte a faimosului program eRomânia, a întâmpinat grave probleme de securitate. Şi asta fiindcă nu a fost testată. Programul scoate din buzunarele românilor 500 de milioane de euro până în 2013 şi alte 500 de milioane de euro între 2014 şi 2017.




×
Etichete: impozit card bancar
x close