Această idee nu a venit de la Schaeuble, ci a fost lansată şi sprijinită şi de Angela Merkel, care a declarat în faţa Bundestagului următoarele: "Am putea merge cu un pas mai departe şi să îi dăm Europei drepturi reale de a interveni în bugetele naţionale".
Mai mult, cancelarul german a declarat că propunerea înaintată de ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble referitoare la crearea unui comisar european pentru politica monetară ar putea fi o posibilă cale de a progresa şi că mai multe drepturi europene ar trebui însoţite de un Parlament European mai puternic, scrie The Telegraph.
Oficialii de la Bruxelles s-au arătat consternaţi. "Dacă asta cer, nu vor obţine. Nimeni din Consiliu nu vrea un nou tratat, tocmai acum", a declarat un diplomat al UE, care a adăugat: "Avem acordul fiscal şi destulă disciplină fiscală. Nici măcar olandezii nu vor un comisar care să le spună cum să impoziteze şi cum să cheltuiască."
Planul Schaeuble este mai mult decât îndrăzneţ: UE poate stabili ţinte de deficit, dar nu poate gestiona bugetele ţărilor componente, decât dacă o ţară solicită împrumut de salvare şi renunţă la suveranitatea fiscală - ceea ce îşi doreşte să facă Germania.