Antena 3 CNN Economic Biz News Pierderi zilnice de 200 de milioane de dolari pentru companiile aeriene din cauza norului de cenuşă

Pierderi zilnice de 200 de milioane de dolari pentru companiile aeriene din cauza norului de cenuşă

1 minut de citit Publicat la 10:13 17 Apr 2010 Modificat la 10:13 17 Apr 2010
Pierderi zilnice de 200 de milioane de dolari pentru companiile aeriene din cauza norului de cenuşă
Haosul din traficul aerian al Europei şi al lumii are un preţ destul de greu de suportat. Companiile aeriene afectate pierd, în total, venituri de 200 de milioane de dolari pe zi, potrivit Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Aeriene. Niciuna din marile companii nu a dezvăluit, oficial, pierderile suportate până acum, iar experţii rămân prudenţi, deoarece nimeni nu ştie cât va mai dura aceasta situatie.

Fiecare zbor anulat aduce pierderi. Iar când, în jumătate din Europa, toate avioanele sunt ţintuite la sol, pagubele devin uriaşe. Evaluarea Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Aeriene a luat în calcul cifra de afaceri a fiecărei companii. Dar valoarea reală este greu de estimat, pentru că nu se ştie deocamdată, câţi pasageri vor cere restituirea integrală a costului biletelor şi câţi vor accepta să-şi amâne călătoria. O companie mai mică, Finnair, este singura care a avansat o cifră pentru pierderile provocate de norul de cenuşă: două milioane de euro pe zi. Dar pentru marile companii, costul poate fi chiar şi de zece ori mai mare.

Companiile europene nu sunt singurele afectate: cele din Statele Unite, Asia şi America de Sud au la fel de mult de pierdut, în urma anulării curselor spre zona afectată. La toate acestea trebuie adăugate pierderile suferite de aeroporturi. Doar închiderea aeroportului din Frankfurt aduce pagube de 2 -3 milioane de euro pe zi, iar administraţia aeroporturilor din Paris estimează pierderile zilnice la 5 - 10 milioane.

Nu în ultimul rând, firmele de comerţ care transportă, pe calea aerului, alimente sau alte mărfuri perisabile vor suferi şi ele pierderi de milioane. Analiştii încearcă să fie optimişti şi afirmă că fenomenul nu va avea impactul atentatelor de la 11 septembrie 2001 - singurul eveniment de amploare comparabilă. Dar totul depinde de vulcanul din Islanda: dacă erupţia se va prelungi, consecinţele economice ar putea fi într-adevăr dramatice.

Antena 3



×
x close