Un fost consilier al Curţii de Conturi, un fost grefier şi un fost funcţionar public parlamentar încasează acum cele mai mari pensii din domeniul lor de activitate, deşi
nu îndeplinesc condiţiile clasice de pensionare.
Potrivit datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale fostul angajat al Curţii de Conturi primeşte o pensie de 15.081 de lei. Întreaga sumă reprezintă pensia sa de serviciu, adică 80% din ultimul venit primit înainte de pensionare.
De un calcul similar a avut parte şi fostul grefier, care se bucură de un venit de aproape 15.000 de lei lunar. La fel s-a întâmplat şi în cazul funcţionarului public parlamentar.
Dacă n-ar fi avut o lege specială de pensionare, cei trei foşti bugetari ar fi trebuit să lucreze şi acum.
Graţie unei legi din 2004, un consilier de conturi poate primi 80% din venitul încasat în ultima lună de muncă, dacă şi-a îndeplinit mandatul şi a împlinit 60 de ani. Vârsta nu contează însă pentru cei care au cel puţin 25 de ani vechime în sistem. Ei se pot pensiona mai repede fără a le fi afectat cuantumul pensiei.
Aceleaşi condiţii sunt prevăzute de o altă lege specială şi pentru funcţionarul public parlamentar.
Identică este şi legea destinată personalului de specialitate din instanţe, iniţiată de guvernul Năstase, în 2005.
Potrivit Casei de Pensii, la capitolul "pensie medie" aviatorii ocupă prima poziţie cu 9.185 de lei/lună. Aceştia sunt urmaţi de foştii magistraţi cu o pensie de peste 8.500 de lei. Urmează consilierii, diplomaţii şi parlamentarii. Cele mai mici pensii medii sunt plătite grefierilor şi funcţionarilor din parlament.
Antena3.ro