Secretarul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Aghaton, a declarat, luni, că patronatele au cerut în discuţia de luni de la Ministerul Muncii cu ministrul interimar Gheorghe Pogea şi cu sindicatele ca salariul minim să fie îngheţat la 600 de lei până în iulie anul viitor, din cauza crizei economice.
La rândul său, preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a spus că ministrul interimar al Muncii, Gheoghe Pogea, încearcă să convingă reprezentanţii patronatelor că salariul minim poate creşte de la începutul anului viitor la 705 lei.
"Patronatele s-au răzgândit în privinţa majorării salariului minim şi spun că o creştere a acestuia influenţează grilele în zona muncitorillor calificaţi şi a celor cu studii superioare, însă ministrul Pogea încearcă să le explice că o creştere de la 600 la 705 lei a salariului minim brut pe economie nu înseamnă o majorare cu 17,5% a tuturor salariillor din grilă", a spus Petcu, citat de Mediafax.
Discuţiile continuă la Ministerul Muncii, Petcu spunând că speră ca "teoria lui Pogea şi strigătele sindicatelor să convingă patronatele că este nevoie de o creştere a salariului minim la 705 lei de la 1 ianuarie 2010.
La ultimele discuţii de joi, pe tema valorii salariului minim brut pe economie, sindicatele au susţinut că acceptă ca salariul minim pe economie să fie 705 lei în 2010, cerând însă respectarea prevederilor Contractului colectiv de muncă. Pe de altă parte, patronatele spuneau că vor analiza această variantă, dar că cer Guvernului asigurarea unor deductibilităţi pentru această majorare.
Reprezentanţii patronatelor susţineau că o majorare a tuturor salariilor cu acelaşi procent ar duce la creşterea inflaţiei şi cereau Guvernului ca, în cazul în care se decide majorarea salariului minim, angajatorii să nu plăteasca decât CAS, fără alte taxe pentru suma cuprinsă între salariul minim şi 1.000 de lei.
Antena3.ro