Site-ulVreaucredit.roofera celor interesati de obtinerea unui credit posibilitatea de a selecta, dintre cele aproape 800 de oferte ale celor 40 de banci partenere, cea mai potrivita varianta pentru ei, in functie de o serie de optiuni, precum tipul creditului, suma si perioada de creditare, veniturile necesare si rata lunara maxima. Creditele se pot compara dupa mai mai multi indicatori, precum dobanda, costul total (DAE), rata lunara si suma totala de plata la finalul perioadei de creditare.
Statisticile Vreaucredit.ro mai arata ca interesul pentru creditele de nevoi personale a crescut cu 21% in 2014 fata de anul precedent, iar suma medie pe care solicitantii unui imprumut au fost interesati sa o obtina a fost echivalentul a 4.100 de euro, aproape neschimbata fata de nivelul de 4.130 de euro din 2013.
O tendinta interesanta este faptul ca solicitantii de credite de nevoi personale au fost dispusi anul trecut sa ramburseze creditele intr-un timp mai scurt. Astfel, perioada medie de creditare a scazut de la 34 de luni (aproape 3 ani) in 2013 la doar 27 de luni (putin peste 2 ani) in 2014.
Fenomenul ar putea avea doua cauze: pe de o parte, veniturile populatiei au crescut in ultimii ani, astfel ca oamenii isi pot permite sa achite rate lunare mai mari, ceea ce duce la scurtarea perioadei de creditare si la scaderea costului total, iar pe de alta parte reducerea dobanzilor pe parcursul ultimului an, care face creditele mai ieftine, ceea ce permite imprumutatilor sa le ramburseze intr-un timp mai scurt.
Topul celor mai ieftine 5 credite de nevoi personale
Cele mai ieftine 5 credite de nevoi personale in lei fara ipoteca din oferta bancilor au dobanzi intre 6,9% si 9,8%, la care se adauga diverse comisioane, astfel incat costul total al unui imprumut, exprimat prin DAE (Dobanda Anuala Efectiva) se situeaza intre 8,7% si 10,25%, fiind calculat pentru un credit echivalentul a 4.000 de euro pe o perioada de 2 ani, conform comparatorului de credite de pe site-ul Vreaucredit.ro.
Rata lunara a acestor credite variaza intre 180 si 184 de de euro, echivalentul in lei, iar costul total al unui imprumut, adica valoarea creditului obtinut, plus dobanzile si comisioanele platite pentru el, ajunge la 4.354 – 4.421 euro. Cu alte cuvinte, costul unui credit de 4.000 de euro rambursat in 2 ani se situeaza intre 354 si 421 de euro, reprezentand dobanzile si comisioanele platite in total la finalul rambursarii creditului.
Cel mai ieftin credit de nevoi personale este cel acordat de Credit Agricole, cu o DAE de 8,72%, o rata lunara de 179 euro, echivalentul in lei, si un cost total de 4.354 euro.
Intre primele cinci banci cu cele mai ieftine credite le regasim pe Volksbank, pe locul doi, cu o DAE de 9,6%, Banca Romaneasca, pe locul 3, cu 9,99%, Banca Transilvania, pe locul 4, cu DAE de 10,14, iar pe locul 5 este OTP Bank, cu DAE de 10,25%.
Tendinta dobanzilor la creditele de nevoi personale este in scadere, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei a redus recent dobanda de referinta.
Bancile acorda creditele de nevoi personale fara ipoteca in urmatoarele conditii: perioada maxima de rambursare este de 5 ani, creditele se acorda doar in lei, in cazul in care veniturile soliticitantului sunt tot in lei, iar dobanda este in general fixa, adica neschimbata pe toata perioada de rambursare. Exista si varianta dobanzii variabile, care se modifica o data la trei luni sau sase luni, in functie de variatia indicelui ROBOR.
Bancile scad dobanda sau comisioanele creditelor pentru clientii care-si incaseaza salariul intr-un cont la banca sau daca-si fac si o asigurare de viata sau de somaj.
Pentru obtinerea unui credit de 4.000 de lei, pe o perioada de 2 ani, cu o DAE medie de 10% si un grad de indatorare de 35%, avem nevoie de un venit minim de 527 de euro, rezulta din calculatorul disponibil pe site.
Alexandru Popescu, managing partner VreauCredit.ro, 07.04.2015.