Antena 3 CNN Economic Biz News (P) MANIFEST pentru concediul de 2 ANI de crestere a copilului

(P) MANIFEST pentru concediul de 2 ANI de crestere a copilului

4 minute de citit Publicat la 13:09 25 Noi 2016 Modificat la 13:09 25 Noi 2016
cresterea bebelusilor.jpg

Sa iesim in strada cat mai multi, sa fim vocali si sa ne adresam viitorilor parinti!

Sa strigam ca bebe este singura prioritate pentru ei, si nu doar una dintre prioritati!

O asemenea minune trebuie sa aiba parte de cat mai multa grija din partea parintilor!

Orice copil de pe lumea asta are nevoie de mama tot asa cum mama are nevoie de aer!

Orice copil are de suferit daca in primii doi ani nu primeste suficient suport fizic si afectiv!

Amandoi trebuie sa stie aceste lucruri referitoare la viitorul lor prunc si sa actioneze intocmai!

Acesta este un manifest care atrage atentia asupra subiectului de fata, si in aceeasi masura este cel care blameaza tendinta de a sta mai putin de 2 ani in concediul de crestere a copilului.

Cum arata lucrurile in plan economic si legislativ

Conditiile economice din ultimii ani au dus la o prabusire a natalitatii din Romania. Totusi, viata trebuie sa isi urmeze cursul, asa ca multe femei aleg in continuare sa faca un copil, sau il accepta daca afla ca sunt insarcinate. Daca inainte nu era cazul ca mamele (parintele aflat in concediul de crestere) sa se intoarca in campul muncii mai devreme, acum se intampla acest lucru din ce in ce mai des. Totodata, se accepta multe concedii de acest tip doar pe un an, in aceasta perioada primindu-se indemnizatii mai consistente, dar pe o perioada injumatatita de timp. Aceasta este situatia de fapt, conform observatiilor de pe parcursul anului 2016.

         In vara au fost efectuate modificari ale legii privind concediul de crestere al copilului; modificari pozitive, astfel incat sa fie incurajate cuplurile sa faca copii fara sa se mai ingrijoreze atat de mult cu referire la situatia financiara

         Dispozitiile legale din prezent stabilesc un cuantum de 85% din media veniturilor nete din ultimile 12 luni, insa trebuie sa fie de minimum 600 de lei

         Limita maxima a indemnizatiei pentru concediul de crestere solicitat pe 1 an este de 3500 de lei lunar, si doar un maxim de 1200 de lei lunar daca parintele care intra in concediu (indeosebi mamele) solicita concediu pe 2 ani

Proaspetii parinti trebuie sa reziste tentatiei!

Iata o prima tentatie a scurtarii perioadei de crestere a copilului din pozitia de parinte aflat in concediu specific. O a doua tentatie este ca parintii aflati in concediul de crestere pot primi lunar o suma de putin peste 500 de lei daca doresc o revenire mai rapida in campul muncii fata de limita concediului. Asadar, se pot reangaja si pot primi, suplimentar, aceasta suma pana la atingerea termenului pana la care concediul ar fi durat in mod normal.

Din punct de vedere economic, o asemenea decizie este castigatoare, dar acest lucru inseamna limitarea si fractionarea timpului petrecut de bebe cu parintele respectiv, aflat inca din prima zi de viata a copilului sau in concediu.

Din punct de vedere familial, acest lucru poate duce la o crestere a tensiunii, deoarece copilul care nu a implinit 2 ani este total dependent de parinti, indeosebi de mama. Desi bunicii se pot preocupa de el cu indemanare, o dezvoltare perfect armonioasa risca sa nu survina si astfel sa se resimta acest lucru prin inregistrarea apatiei la bebelus, prin probleme privind luatul in greutate, prin modificari psihice care ii poate infrana anumite potentialuri.

Bineinteles, bebelusii de pana in doi ani pot ajunge copii eminenti si dezinvolti indiferent de situatie, insa este de preferat ca lucrurile sa nu fie fortate in niciun sens si sa se pastreze intacte si firesti aceste legaturi mama-bebelus sau tata-bebelus, la nivelul la care este de preferat sa fie.

2 ani sunt suficienti pentru evolutia in bine

Nu conteaza ca veniturile sunt mai mici. O investitie la inceput in hainute, vizite la medic si accesorii precum carucioarele de copii 3 in 1 – si cu landou, si cu scoica auto si cu parte sport, asa cum precizeaza Ilbambino.ro – va lasa loc ulterior revenirii in plan economic, astfel incat in cel de-al doilea an de concediu de crestere al copilului, indemnizatia primita sa fie suficienta, datorita faptului ca in primul an au fost facute investitii bune legate de copil.

Pana si landoul cumparat separat si infatisat tot de Ilbambino.ro, ca sa fie continuat exemplul, merita achizitionat, asta pentru primul an de viata al bebelusului si ulterior, pentru cel de-al doilea an, optandu-se pentru altceva.

Un manifest izvorat din inima

Pana acum a fost prezentat contextul care a dus la aparitia prezentului manifest orientat pro-concediu de crestere al copilului pe 2 ani (sau pe 3 ani, daca este vorba de un copil cu handicap). Este un manifest neoficial, precum o scrisoare deschisa, dar este un manifest izvorat din inima. In acest manifest cred:

         Cei care pun mai presus apropierea de copil decat banii castigati in urma departarii de acesta

         Parintii care au stat doi ani in concediu si nu au regretat nici macar o zi din cele peste sapte sute petrecute acasa

         Oamenii de buna credinta care urmaresc implinirea potentialului urmatoarei generatii

Oboseala face orice parinte sa fie mai putin rabdator, mai putin atent sau preocupat de copii, cu toate ca parintii nu intentioneaza acest lucru. Aceia care merg la serviciu si au un copil de sub doi ani acasa se intorc seara si sunt incapabili sa suplimenteze timpul petrecut cu bebe indeajuns incat sa nu mai fie nevoie de bunici sau vecini.

 

Un ecou in societatea civila

Bineinteles, familiile monoparentale sau aflate in situatii exceptionale nu trebuie incurajate in acest sens, daca este absolut necesar ca singurul parinte sau parintele aflat in concediu trebuie neaparat sa se intoarca la job pentru a realiza venituri superioare indemnizatiei.

Dar pentru celelalte familii si pentru situatiile normale, indemnul este unul clar si are sanse mai mari sa fie urmat daca este transcris sub forma unui manifest care sa aiba ecou in societatea civila.

×
x close