Atunci când lumea ta e foarte mică, în sensul în care îți petreci timpul în aceleași locuri și cu aceeași oameni, perspectiva ta devine foarte limitată. Astfel, atât succesul și reușita, cât și modalitățile prin care pot fi ele atinse, sunt limitate la experiențele celor din jurul tău.
De exemplu, dacă îți petreci timpul doar la serviciu, cu colegii tăi de birou, nu ai cum să dezvolți abilități antreprenoriale, pentru că niciunul dintre ei nu are experiența necesară pentru a avea succes în afaceri. În același timp, dacă îți extinzi aria de interes, înglobând și influențe din zona de antreprenoriat, cunoștințele tale despre acest subiect vor crește semnificativ.
Să spunem că faci acest lucru pentru un timp și tentat fiind de beneficiile și oportunitățile vieții de antreprenor, te decizi să devii și tu unul. Toate bune și frumoase, îți alegi un domeniu în care să-ți deschizi afacerea, prospectezi piața, definești profilul clientului tău ideal, și te pui pe treabă.
La început, ca-n orice lucru pe care îl încerci pentru prima dată, șansele sunt să nu faci față cu brio la fiecare capitol. Poate că ești un bun comunicator și reușești să atragi atenția celorlalți asupra produsului tău, însă nu ești o persoană foarte ordonată și încurci comenzile între ele, sau uiți să le livrezi la timp. Nu-ți face griji însă, așa cum spune vechea zicală populară: “Omul din greseli invata.”
Cuvintele cheie aici nu sunt nici ambiția, nici munca din greu. Acestea sunt două mituri ce par să aibă o greutate mai mare decât cea reală, și asta pentru că au fost plimbate de colo-colo de oameni care nu înțeleg cum funcționează lucrurile cu adevărat.
De ce spun asta? Permite-mi să te întreb ceva: “Atunci când cineva îți este drag, faci un efort în a te purta frumos cu acea persoană? Dar atunci când cineva îți este antipatic?”
Dacă ești sincer și nu te cenzurezi, vei vedea că reacțiile îți vin natural, fără să trebuiască să le mâni de la spate. Acest exemplu este relevant când vorbim despre ambiție și muncă din greu pentru că dacă scopul ales de tine îți aduce mulțumire și te hrănește spiritual, nu trebuie să faci un efort real pentru a-l duce la bun sfârșit. Motivul pentru care majoritatea oamenilor simt că au nevoie de ambiție și cred trebuie să muncească din greu, este pentru că își aleg scopuri ce nu le sunt potrivite, ci mai degrabă le sunt impuse sau sugerate de către alte persoane.
Cuvintele cheie aici sunt pasiune și perseverență. Încearcă și vezi, încearcă și vezi. Așa cum nu există floare care să nu crească cu apă și soare, nu există nici scop care să nu poată fi dus la îndeplinire perseverând și lucrând cu pasiune.
Bun, să presupunem că stăpânești deja toate aceste lucruri și le-ai implementat cu brio în viața și afacerea ta. Ai ajuns la un nivel care-ți oferă liniște din punct de vedere financiar, ba chiar ai făcut și un pic peste ceea ce aveai nevoie. Acum ce mai e de făcut?
Există două căi pe care oamenii le urmează atunci când ajung să aibe succes: fie își trasează o zonă de comfort foarte bine delimitată, încercând să apere ceea ce au realizat, fie se aruncă cu și mai multă ardoare și ‘sete’ în față, vrând să obțină din ce în ce mai mult.
Ambele căi aduc însă după sine probleme poate chiar mai mari decât cele asociate cu insuccesul sau nereușita. Prima dintre ele conduce către plafonare, lipsă de chef de viață și o atitudine ostilă față de cei din jur, persoana intrând în modul: ‘Toată lumea vrea ceva de la mine, suntem eu și ai mei împotriva lumii.” A doua dintre ele conduce la o frenezie ce poate lua proporții megalomane, persoana în cauză neștiind când să se oprească și ajungând astfel să îi rănească pe cei din jur și mediul în care își duce existența.
Te întrebi atunci care este soluția? Ei bine, răspunsul s-ar putea să te surprindă, cel puțin asta se întâmplă cu toți oamenii cu care lucrez. Asta pentru că suntem atât de obișnuiți cu a vedea succesul ca pe ceva exterior, fie că vorbim despre admirația altora sau despre câștiguri și beneficii materiale, încât excludem din start orice variantă alternativă.
Îți voi spune și ție ceea ce le-am spus sutelor de persoane care au urmat învățătura mea: succesul constă în a simți permanent simpla bucurie de a fi. Atunci când aceasta îți redevine accesibilă (pentru că o cunoști deja de pe vremea când erai copil), succesul nu mai e despre scopuri și evenimente viitoare, ci devine o experiență puternic înrădăcinată în Prezent.
Înscrie-te la un unul dintre evenimentele pe care le organizez gratuit https://alexandrupop.online/evenimente, și descoperă cum poți trăi și tu simpla bucurie de a fi, indiferent de ce se întâmplă în viața ta.
Cu respect și recunoștință,
Alexandru Pop
*Alexandru Pop este un învățător spiritual, autor și vizionar român care le arată oamenilor din întreaga lume drumul către vindecare și trezire spirituala. Îl poți găsi pe pagina de facebook https://facebook.com/lightlandfoundation sau la adresa web: www.alexandrupop.online.*