Antena 3 CNN Economic Biz News Oxford Analytica: România se află în faţa unei iminente crize economice

Oxford Analytica: România se află în faţa unei iminente crize economice

Oxford Analytica: România se află în faţa unei iminente crize economice
03 Ian 2009   •   15:19

Oxford Analytica avertizează România că vin vremuri grele. Ţara nostră se află în faţa unei iminente crize economice, iar greul abia de acum începe, susţin experţii. Cele mai vizibile semne au fost în ultima parte a anului 2008. Politica monetară a fost revizuită şi marcată de restricţii, iar sectoare, precum industria sau băncile, au avut nevoie de sprijinul guvernului.
Oxford Analytica subliniază că România va trece printr-o criză economică în 2009, iar deprecierea monedei naţionale va afecta persoanele care apelează la credite.
Aproape 60% din împrumuturile bancare făcute în România sunt în euro. Iar dacă moneda europeană va continua să crească, mulţi români vor avea probleme cu achitarea ratelor.
De asemenea, deficitul bugetar este un motiv de îngrijorare, mai spun experţii citaţi, însă restricţionarea creditării ar putea ajuta.
Banca Naţională a României a fost, astfel, supusă la numeroase presiuni de a îmblânzi condiţiile pentru acordarea de credite şi de a garanta lichidităţi pentru împrumuturile interbancare.
Cele mai clare semne de criză au fost vizibile în domeniile metalurgic şi producţie de automobile.
Două din cele trei mari agenţii de rating internaţionale, au coborât ratingul României sub categoria de investment grade. Ceea ce înseamnă că statul poate face faţă cu greu unei crize financiare severe.
Respectivele decizii au fost caracterizate, în Romania, drept exagerări bazate pe dovezi nefondate, precizează Oxford Analytica.
Concluziile evaluării asupra României arată faptul că cele mai clare semne ale unei crize economice au apărut în ultimele trei luni ale anului 2008. Iar noul guvern este bazat pe realism si dinamism, mai spun experţii, are şanse să ţină piept crizei.
Antena 3

×
Subiecte în articol: România criza economica
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close