Antena 3 CNN Economic Biz News OPEC a decis reducerea producţiei, dar preţul la petrol refuză să crească

OPEC a decis reducerea producţiei, dar preţul la petrol refuză să crească

2 minute de citit Publicat la 03:43 18 Dec 2008 Modificat la 03:43 18 Dec 2008
OPEC a decis reducerea producţiei, dar preţul la petrol refuză să crească
Cartelul petrolului, OPEC, a hotărât reducerea producţiei de ţiţei cu 2,46 milioane de barili pe zi, cea mai mare reducere din istorie, într-o încercare de a opri căderea preţului.
Este deja a treia oară când producătorii cad de acord să reducă producţia în ultimele trei luni. Din septembrie, s-a ajuns la o scădere a producţiei cu 4,2 milioane de barili, adică 12% din capacitate.
Cotaţia petrolului pentru ianuarie a scăzut cu 3,45 dolari, sau 7,9 procente, până la 40,15 dolari la ora locală 14.30 la New York Mercantile Exchange. Cotaţiile future au atins 39,88 dolari, cel mai scăzut nivel din iulie 2004.
Cu toate acestea, analiştii cred că există posibilitatea ca preţul să cadă sub 30 de dolari per baril sau chiar mai jos. Trebuie să scadă producţia şi mai mult deoarece nu au nici un ajutor din partea cererii până în a doua jumătate a anului viitor, poate mai târziu, declara Addison Armstrong, de la Tradition Energy, citat de Bloomberg.
După ce au cunoscut un deceniu de creştere, exportatorii se luptă acum cu o economie mondială slăbită, o scădere a cererii şi a preţului. Într-o iniţiativă ce aminteşte de anul 1998, când cotaţia a scăzut sub 10 dolari, OPEC a cerut producătorilor ce nu fac parte din organizaţie să reducă şi ei producţia, dar nu a găsit susţinători mulţi.
?Vrem ca ţările non-OPEC să contribuie, şi nu doar să nu beneficieze de impactul reducerii noastre?, declara Chakib Khelil, actualul preşedinte al organizaţiei.
Prăbuşirea preţului la petrol este bună pentru consumatori, dar devastatoare pentru producători, care şi-au bazat bugetele pentru la anul pe un preţ de peste 50 de dolari. Intenţia OPEC este de a duce preţurile la 70-80 de dolari per baril.
Rusia, care nu face parte din OPEC a trimis o delegaţie numeroasă la întâlnirea din Algeria, dar analiştii au văzut în aceasta mai degrabă un gest de sprijin politic cu valoare simbolică.
Oricum, şi Rusia a anunţat luna trecută reducerea producţiei cu 350.000 de barili pe zi, şi ar putea anunţa o reducere cu încă 320.000 de barili pe zi, în colaborare cu OPEC, dacă preţurile rămân la cotaţia actuală, a declarat vicepremierul Igor Secin în deschiderea întâlnirii cu OPEC. Momentan insă producţia rămâne neschimbată.
Acesta a anuţat că şi Kazahstanul ar putea anunţa reducerea producţiei. De asemenea, Azerbaidjan ar putea scădea producţia cu 300.000 de barili pe zi, a anunţat ministrul azer al Energiei. OPEC se va mai întâlni în martie.
Antena3.ro

×
x close