Întrebat dacă administraţia americană este mulţumită cu deciziile Europei pentru sprijinirea Greciei, oficialul a spus că Statele Unite susţin toate eforturile de a aduce mai multă stabilitate şi securitate în sectorul financiar.
"Suntem interesaţi cu toţii ca statele din întreaga lume să rămână stabile, iar economiile puternice. Astfel că da, susţinem orice poate fi făcut pentru creşterea stabilităţii şi securităţii", mai spune Romer.
Liderii europeni au ajuns, joi, la un acord pentru a oferi sprijin Greciei, a spus, joi, preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, măsura fără precedent în istoria zonei euro având ca scop şi împiedicarea extinderii crizei la cele 16 state care utilizează moneda comunitară.
Grecia cere 53 de miliarde de euro în 2010 pentru a acoperi deficitul bugetar şi costurile de refinanţare a datoriilor. Totalul datoriilor statului elen ar putea atinge 290 de miliarde de euro în 2010.
Preşedintele permanent al Consiliului Europei, Herman Van Rompuy, a anunţat că s-a ajuns la "un acord" privind susţinerea economiei Greciei, precizând că detaliile vor fi făcute publice în cadrul următorului summit european, scrie Les Echos.
Declaraţia lui Herman Van Rompuy a fost făcută în urma unei întâlniri cu premierul grec Georges Papandreu, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel.
"Ţările din zona euro vor lua măsuri hotărâte şi coordonate necesare pentru păstrarea stabilităţii financiare", a sdeclarat oficialul european.
"Ne vom întruni la Solvay pentru a anunţa acordul care a fost încheiat, vom face declaraţii mai tarziu", a precizat Herman Van Rompuy.
Cel mai influent grup de analiză din Grecia a avertizat cu o criză socială dacă guvernul nu acţionează rapid pentru a repara economia ţării, aici incluzând şi măsuri nepopulare de austeritate.
Acesta cere guvernului socialist să acţioneze mai rapid în aplicarea unor măsuri fiscale dure, când rata sa de susţinere este mare, pentru a evita tulburările publice ulterioare.
"Condiţiile cer o acţiune imediată şi măsuri drastice," aprecia organizaţua IOBE . "Dacă dezvoltările negative nu sunt răsturnate.. criza economică riscă să devină o criză socială."
Avertismentul a fost transmis într-o scrisoare deschisă premierului, pe fondul luptei duse de guvern cu cea mai gravă criză economică în decenii, care a afectat moneda euro şi a fost declanşată de cel mai mare deficit din zona euro.
Analiştii cred că tulburările sociale ar putea reprezenta cel mai mare risc pentru eforturile guvernului socialist de a reduce cheltuielile- cele mai mari două sindicate vor organiza greve de 24 de ore luna viitoare.
Şomajul a ajuns la 9.8 procente în luna octombrie a anului trecut.
Antena3.ro