Antena 3 CNN Economic Biz News Oferta de locuri de muncă în străinătate pentru tinerii români s-a dublat faţă de anul trecut

Oferta de locuri de muncă în străinătate pentru tinerii români s-a dublat faţă de anul trecut

4 minute de citit Publicat la 18:02 19 Mai 2010 Modificat la 18:02 19 Mai 2010
Oferta de locuri de muncă în străinătate pentru tinerii români s-a dublat faţă de anul trecut
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Actualul context economic face ca tinerii şi studenţii să îşi vadă viitorul departe de graniţele României şi să plece pentru a munci în străinătate pe anumite perioade de timp. Piaţa muncii de afară le oferă tinerilor români domenii variate de muncă, de la hoteluri şi restaurante, la business, management şi marketing. De aceea, locurile de muncă pentru afară s-a dublat anul acesta faţă de 2009, pentru anumite ţări, iar la altele a înregistrat creşteri de 10 sau 25%. Antena3.ro a stat de vorbă cu două agenţii care se ocupă cu programele work&travel (munceşte şi călătoreşte ? n.r.) şi vă prezintă situaţia locurilor de muncă din străinătate, pentru absolvenţii şi studenţii români.

Situaţia din România de un an şi jumătate încoace, împreună cu măsurile de reducere a salariilor din sectorul public, al pensiilor, fondului de şomaj şi al indemnizaţiilor pentru copii determină tinerii din ţara noastră să-şi vadă de viaţă pe alte meleaguri. Grecia, Spania, Italia, Franţa, SUA ori Canada sunt destinaţiile principale pentru joburi bune şi salarii pe măsură, iar ofertele din aceste state sunt variate, de la joburi în hoteluri sau restaurante, la locuri de muncă la corporaţii, pe domeniile de business, management sau marketing.

Joburile din Grecia s-au dublat

?Anul acesta, toate joburile pentru străinătate sunt în creştere. Astfel, în prima parte a anului 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul joburilor pentru Grecia s-a dublat şi a înregistrat cea mai mare creştere, în Spania au crescut cu 25%, iar în Franţa şi în SUA, locurile de muncă s-au ridicat ca număr cu 10-15%. Şi salariile au crescut în afară, cu câteva sute de euro?, precizează pentru Antena3.ro Luana Cosma, coordonator de programe la Zip International - Youth & Student Travel Bucureşti.

Ea adaugă pentru Antena3.ro că sunt două categorii de joburi, respectiv cele pentru studenţi şi cele pentru tinerii absolvenţi, iar pentru ambele categorii vârsta maximă de angajare în programele de work&travel este de 30 de ani. Dar au fost şi cazuri izolate, în care au aplicat persoane cu ani mai mulţi decât limita ?legală? pentru proiect.

?Cei care sunt încă studenţi pleacă cu contracte pe perioade de 3-4 luni, în perioada din iunie până în octombrie şi au posturi de începători, în cadrul unui internship plătit, un fel de stagiu, iar tinerii absolvenţi pot pleca oricând, în orice perioadă a anului, timp de 6, 12 sau 18 luni, pe joburi full-time, după care îşi pot prelungi contractul, dacă vor?, mai zice Cosma pentru Antena3.ro.

Poziţii bune pe domenii de business, cu salarii de 1600 de euro de lună

Marea parte a studenţilor lucrează în Grecia, Spania sau Italia în hoteluri, baruri sau restaurante, pe post de chelneri ori recepţioneri şi pot câştiga până la 550 de euro pe lună, faţă de 400, cât era salariul lunar anul trecut şi au incluse în job cazarea şi masa. În cazul în care lucrează în Franţa, pe domenii de business, turism, management sau marketing, ei pot câştiga 1600 de euro lunar, faţă de 1500, cât era remuneaţia anul trecut, caz în care cazarea şi masa nu sunt asigurate.

?În ceea ce priveşte joburile pentru America, tinerii pot câştiga între 1300 şi 2000 de dolari pe o lună, dar au fost cazuri în care ei au câştigat fiecare şi 10.000 de dolari lunar, pentru că şi-au luat două joburi în paralel?, explică Luana Cosma pentru Antena3.ro.

Voluntari în taberele de urşi panda din China sau profesor de engleză pentru copiii chinezi

Alte joburi în afară, diferite faţă de cele standard, sunt şi ele căutate, mai puţin, dar în acelaşi timp în creştere faţă de anul trecut.

Astfel, Luana Cosma detaliază pentru Antena3.ro că tinerii şi studenţii sunt interesaţi şi ţări precum China sau Australia şi de de voluntariat, de exemplu în tabăra de urşi panda din China şi de joburi precum asistenţi medicali şi traineri de limba engleză pentru copiii chinezi. În China plata se face în funcţie de program, iar în Australia, unde tinerii pot munci în restaurante ori hoteluri, plata este între 8 şi 14 dolari australieni pe oră.

Bonusuri de 50% dacă rămâi peste program

Radu Contineanu, office manager la Student Travel Bucureşti confirmă pentru Antena3.ro că numărul studenţilor înscrişi în programul Work&Travel s-a dublat în acest an faţă de anul trecut şi spune că, în comparaţie cu 2009, salariile au rămas la fel pentru SUA, adică între 7,25 şi 9,50 de dolari pe oră, la un număr de 40 de ore.

?Firmele din SUA, care angajează tineri români în turism şi servicii, de exemplu asistent de vânzări, chelneri, room-service sau personal pentru pază, le oferă angajaţilor un bonus de 50%, dacă ei aleg să rămână peste program?, adaugă Contineanu pentru Antena3.ro.

Deşi oferta pentru locurile de muncă în străinătate este variată şi tentantă, totuşi o parte dintre ele rămân neocupate, din cauza barierei lingvistice.

?De exemplu în Franţa, foarte mulţi tineri nu iau joburile pentru că nu cunosc limba franceză, iar astfel posturile rămân neocupate. Marea parte a tinerilor şi studenţilor cunosc engleza, iar pentru ei este un test important de admitere la job, pentru că altfel nu ajung să semneze contractul?, concluzionează Laura Cosma pentru Antena3.ro.

Paula Safta, Antena3.ro




×
x close