Dacă acum câteva luni dezvoltatorii angajau pe bandă rulantă, ba chiar aduceau muncitori de peste mări şi ţări, acum s-au oprit. Odată cu lucrul pe multe şantiere. George Mărgescu, dezvoltator imobiliar, a declarat:?Nu mai angajăm. Din proiectele pe care le-am anunţat nu o să mai facem decât un procentaj de 70%, deci nu mai avem nevoie de personal nou.?
Potrivit lui Ion Andrei, comisar şef Serviciul Imigrări Galaţi, angajatorii au renunţat la serviciile cetăţenilor străini. ? Au fost respinse 180 de cereri. Majoritatea oamenilor veneau pentru construcţii.? a spus acesta.
Când nu se mai construieşte, agenţiile imobiliare şi companiile de consultanţă rămân fără obiectul muncii. La nivelul întregii ţări, oferta de joburi din sectorul imobiliar a scăzut cu 70% faţă de anul trecut.
Nici sectorul bancar nu stă mai bine. Oferta de locuri de muncă a scăzut cu 45% faţă de noiembrie anul trecut. Alexandra Dincă, manager la un site de recrutare, :? Scăderile au influenţă directă cu criza economică cu care ne confruntăm. Şi credem că vom continua şi în 2009.?
Unii angajatori profită de situaţie şi înlocuiesc actualul personal cu oameni mai buni şi mai ieftini. Alţii merg şi mai departe. Concediază şi angajează studenţi. Potrivit Alexandrei Dincă, costurile sunt mult mai mici şi pot creşte în acelaşi timp cu firma.
Eficienţa studenţilor se va vedea abia peste câţiva ani. E însă o soluţie pentru vremuri de criză. Dacă românul renunţă la case noi şi la credite, nu va renunţa niciodată la cumpărături. Iar asta se vede şi la ofertele de job-uri.
Agenţia naţională de ocupare a forţei de muncă are scoase la bătaie în acest moment 17 mii de locuri de muncă. Acum o lună erau 20 de mii.
Antena3.ro