In România, broadbandul se află la jumătatea ratei medii de pătrundere din Uniunea Europeană, iar o conexiune la internet cu viteză mare şi la costuri rezonabile ar trebui să fie o necesitate şi nu un lux, după cum precizează Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, în conferinţă. Astfel, prioritatea Autorităţii este de a creşte în 2009 numărul de conexiuni la internet în bandă largă, dar şi de a stimula operatorii să extindă aria de furnizare a serviciilor 3G în cadrul licenţelor existente.
Alături de broadband, ANCOM îşi propune să impună trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală, iar utilizatorii să poată beneficia de acelaşi număr de programe tv din formatul analogic, în cel digital.
Un alt obiectiv este acela de a stimula concurenţa pe pieţele de comunicaţii, prin orientarea pe costuri a tarifelor percepute de Societatea Naţională de Radiotelecomunicaţii SRR şi SRTV, pentru a le transmite programele.
In ceea ce priveşte piaţa de comunicaţii din România, aceasta a avansat în 2008 faţă de 2007, în domeniile telefoniei fixe, mobile şi a accesului la internet, după cum arată statisticile prezentate de ANCOM în conferinţa de joi. Astfel, pentru prima dată în ultimii ani, telefonia fixă a avansat în ceea ce priveşte numărul de linii de acces, care a crescut cu 18,3% faţă de sfârşitul anului trecut. De asemenea, a crescut cu 81,8% a numărului de linii alocate persoanelor juridice.
Legat de telefonia mobilă, în 2008 s-a înregistrat o creştere a numărului de abonamente faţă de numărul de cartele preplătite. Datele arată că numărul de utilizatori cu abonament lunar este în creştere cu 30% comparativ cu 13%, în 2007. Din cei 9,7 milioane de utilizatori cu abonament lunar existenţi la data de 31 decembrie 2008, peste 70% erau persoane fizice, adică 6,8 milioane, iar cele 2,9 milioane de persoane juridice reprezentau mai puţin de 30%.
In ceea ce priveşte accesul la internet la nivelul utilizatorilor rezidenţiali, la sfârşitul anului 2008, aproximativ una din trei gospodării dispunea de servicii de acces la internet în bandă largă. De asemenea, datorită extinderii acoperirii reţelelor 3G care au permis furnizorilor de servicii de telefonie mobilă să introducă noi oferte, numărul conexiunilor active de acces la internet la puncte mobile a ajuns la 2,7 milioane, în cadrul cărora conexiunile de acces mobil la internet în bandă largă s-au dublat în 2008 faţă de anul 2007.
Antena3.ro