Aprecierile sale au urmat celor ale lui Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale, care a identificat mici semne că recesiunea, pe care a descris-o ca cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune, se relaxează.
Cu toate acestea, bursa americană a căzut marţi, după ce vânzările cu amănuntul i-au speriat pe investitori. Vânzările din SUA au căzut 1,1 procente după două luni de relaxare, conforma datelor Departamentului Consumului.
Indicele Dow Jones a pierdut aproape 100 de puncte la prânz, dar acţiunile bancare s-au tranzacţionat mai bine după ce Goldman Sachs a postat profit mai mare decât estimările.
În ultimul său discurs economic, la Georgetown University, preşedintele Obama declara: ?vreau să că ţin la curent cu progresul pe care l-am făcut şi, să fim cinstiţi cu capcanele care ar mai putea exista în faţă. Dar de unde stăm, pentru prima dată, putem vedea licăriri de speranţă?.
Acesta a declarat că pachetul de recuperare economică de 787 miliarde de dolari, paşii de recapitalizare a băncilor, dezgheţarea pieţei de capital, stabilizarea pieţei imobiliare şi ajutarea industrie auto sunt piese necesare ale unui ?puzzle de revenire. Iar acestea împreună încep să genereze progres economic.?
Bernanke declarase anterior: "recent, am văzut semne că declinul din activitatea economică încetineşte, de exemplu, în datele despre vânzarea caselor, construcţia de case şi cheltuielile cu consumul, inclusiv vânzarea de maşini noi?.
El a precizat însă că este prea devreme să se restituie o parte din programele speciale de împrumut ale Fed.
Economia americană a pierdut 663.000 de slujbe luna trecut, ajungând cu rata şomajului la un record al ultimilor 25 de ani, 8,5 procente.
Antena3.ro