Şefii de stat şi de guverne urmează totodată să dea undă verde planului de investiţii în valoare de 315 miliarde de euro anunţat la sfârşitul lui noiembrie de către Jean-Claude Juncker, noul preşedinte al Comisiei Europene (CE) de o lună şi jumătate.
Ei se reunesc în plin haos financiar în Rusia, o consecinţă a sancţiunilor economice pe care i le-a impus Occidentul. "Situaţia economiei ruseşti va fi prezentă în mintea tuturor", notează un diplomat european. Preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost foarte discret până în prezent, îşi susţine conferinţa de presă anuală.
Tusk, care a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului European la 1 decembrie, a programat încă de la primul său summit o dezbatere asupra "strategiei" de adoptat faţă de Moscova, potrivit mai multor surse europene. El a fost timp de şapte ani premierul Poloniei, una dintre ţările cel mai angajate în reacţia europeană faţă de conflictul armat din Ucraina.
Nicio nouă sancţiune nu va fi decisă. UE "nu se află în logica înăspririi", afirmă un diplomat. "Nu prea avem chef să-l provocăm pe Putin", afirmă altul. "Este necesar să continuăm calea politică", adaugă o sursă franceză.
Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au discutat marţi cu Putin şi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Ei i-au îndemnat pe aceştia să "reia negocierile" şi "să nu mai piardă timp" în procesul de pace.