Antena 3 CNN Economic Biz News Noul plan al SUA: Peste 1,5 trilioane de dolari pentru salvarea băncilor şi a sistemului financiar

Noul plan al SUA: Peste 1,5 trilioane de dolari pentru salvarea băncilor şi a sistemului financiar

2 minute de citit Publicat la 01:21 11 Feb 2009 Modificat la 01:21 11 Feb 2009
Noul plan al SUA: Peste 1,5 trilioane de dolari pentru salvarea băncilor şi a sistemului financiar
Administraţia Obama a dezvăluit marţi un nou pachet economic pentru sectorul financiar ce ar putea ajunge la peste 1,5 trilioane de dolari, menit a revigora sistemul fiinanciar american.
Secretarul trezoreriei, Timothy Geithner, declara că Planul de Stabilitate Financiară va combina forţa guvernului federal în parteneriat cu sectorul privat pentru a stabiliza sistemul financiar şi să redeschidă fluxul de credite. El aprecia că băncile vor trece prin ?un test de stres complet atent gândit? pentru a se asigura că bilanţul lor contabil este curat şi îndeplinesc cerinţele pentru capital.
?Fără credit, economiile nu pot creşte la potenţialul lor. Acum, părţi critice ale sistemului nostru financiar sunt afectate. Pieţele de credit, care sunt esenţiale pentru micile facaeri şi consumatori, nu funcţionează?, a avertizat acesta.
El a arătat că schimbul comercial între state scade, preţul la case de asemenea, şi chiar debitorii viabili au dificultăţi în a achiziţiona o nouă casă sau să refinanţeze ipoteca lor actuală.
?În loc să se concentreze pe recuperare, sistemul financoar lucrează împotriva acesteia. În acelaşi timp, recesiunea pune şi mai multă presiune pe bănci. Este o dinamică periculoasă pe care trebuie să o oprim?. El a avertizat că fără o recuperare puternică, tot mai mulţi americani vor deveni şomeri, iar dacă nu se reinstituie fluxul de creditarem recesiunea va deveni mai adâncă şi mai lungă, ceea ce va afecta şi mai multe familii şi afaceri.
Între timp, Rezerva Federală a declarat că este pregătită să extindă un program cheie - TALF la un trilion de dolari pentru a face ca îngheţata piaţă a creditului să funcţioneze din nou. Acest program, ce nu a fost lansat încă, prevedea iniţial alocarea unei sume de 200 miliarde dolari.
Şeful Trezoreriei americane a anunţat, totodată, crearea unei structuri de capitaluri mixte public-private, dotate într-o primă etapă cu 500 miliarde dolari, pentru preluarea activelor incerte care îngreunează bilanţurile contabile ale băncilor. Fondurile alocate acestei structuri ar putea ajunge ulterior până la 1.000 miliarde dolari.
Totuşi, investitorii par a respinge cel mai recent plan al guvernului SUA. Indicele Dow Jones a pierdut peste 300 de puncte, imediat după anunţul lui Geithner.
Conform noului plan, un nou site, FinancialStability.gov, va fi lansat pentru a detalia unde merg fondurile federale şi dacă au succes în stabilizarea sistemului financiar şi promovarea unor noi împrumuturi. De asemenea, băncilor li se va cere să arate cum împrumutul bancar a extins împrumutul şi cum doresc să folosească banii. Trezoreria şi alte instituţii vor testa băncile pentru a vedea că rezistă la o economie în cădere, iar băncile în criză vor primi mai mulţi bani de la guvern.
Va fi instituit un fond de investiţii public-privat pentru a cumpăra activele toxice, ce încetinesc ritmul împrumutului.
Antena3.ro

×
x close