Antena 3 CNN Economic Biz News Normele metodologice la modificările aduse Codului Fiscal, adoptate de Guvern

Normele metodologice la modificările aduse Codului Fiscal, adoptate de Guvern

Normele metodologice la modificările aduse Codului Fiscal, adoptate de Guvern
02 Aug 2010   •   19:21

Guvernul a adoptat normele metodologice la modificările aduse Codului Fiscal.

Metodele extind baza de impozitare şi reglemetează inclusiv sistemul de impunere în cazul persoanelor plătite cu drepturi de autor.

Săptămâna trecută, în cadrul şedinţei de miercuri, Guvernul a anunţat că amână aprobarea normelor până la începutul acestei săptămâni, pentru a fi prezentate în dezbatere publică.

Tot atunci, Executivul a anunţat că persoanele care au carte de muncă şi primesc doar ocazional bani din drepturi de autor, nu trebuie să plătească CAS pentru această remuneraţie. Este cazul celor care scriu cărţi, relatează Mediafax.

Veniturile din drepturi de autor vor fi incluse în categoria celor obţinute din activităţi independente, astfel încât impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate şi datorate solidar de către plătitor şi beneficiar, potrivit proiectului normelor de aplicare a Codului Fiscal.

În situaţia persoanelor care realizează lunar venituri de natură profesională, baza de calcul a contribuţiilor individuale reprezintă cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, din toate sursele de venit, în situaţia in care acest cuantum nu depăşeşte echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, sau echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, în situaţia în care cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, din toate sursele de venit, este mai mare decât echivalentul acestui plafon.

În situaţia persoanelor care nu realizează lunar venituri de natură profesională, baza de calcul a contribuţiilor individuale este cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate anual, din toate sursele de venit, dacă acest cuantum nu depăşeşte echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, sau echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, în situaţia în care cuantumul total brut al veniturilor de natură profesională realizate anual, din toate sursele de venit, este mai mare decât echivalentul acestui plafon.

Veniturile obţinute din cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, pensii, activităţi agricole, premii şi jocuri de noroc, transferul proprietăţilor imobiliare şi vânzarea bunurilor în regim de consignaţie nu sunt socotite venituri de natură profesională.

Contribuţiile individuale vor fi impuse inclusiv în situaţia în care veniturile de natură profesională sunt realizate de persoane pentru care asigurarea în sistemul asigurărilor pentru şomaj este în prezent facultativă.

Nu vor plăti contribuţii individuale de asigurări sociale persoanele asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii.

 

Antena3.ro

 

 

×
Subiecte în articol: cod fiscal
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close