Ministrul Sebastian Vlădescu spune în prezent sunt în discuţie cu FMI două variante.
"Variantele pe care le analizăm s-au restrâns şi probabil că mâine (vineri), cel mai târziu, vom avea decizia finală, va trebui discutată cu prim-ministrul, cu guvernul", spune ministrul Sebastian Vlădescu.
Până acum nu au fost însă date oficial variantele în lucru. Pe surse însă s-a discutat de mai multe posibilitati, cum ar fi creşterea cotei unice de la 16% la 20% şi majorarea TVA-ului de la 19% la 25%, se arată în Jurnalul Naţional.
O altă variantă ar fi să se dubleze impozitul pe terenuri şi case şi să se introducă taxe mari pe maşinile scumpe.
A treia variantă presupune majorarea cotei unice la 19% sau 21%, iar TVA-ul să rămână neschimbat.
Se vorbeşte şi despre majorarea cotei unice la 19% sau chiar 21%, şi rămânerea nemodificată a TVA-ului, pe motiv că această măsură ar frâna creşterea economică.
O a patra variantă presupune menţinerea taxelor la nivelul actual şi concedieri masive.
Şi informaţiile pe surse continuă. Ar mai fi şi varianta păstrării taxelor la nivelul actual, dar reducerea cheltuielilor şi concedieri masive în rândul bugetarilor.
"Niciuna din cele patru variante de fapt nu se îndreaptă către ceea ce ar trebui să fie găsirea unor surse suplimentare pentru a susţine activitatea productivă, activitatea de investiţii, ceea ce ar da semnale pentru o relansare economică", spune Constantin Boştină, vicepreşedinte AOAR.
Sindicaliştii din învăţământ se gândesc cu groază la ce îi aşteaptă.
"Cu siguranţă vom avea, cel puţin pentru cei aproximativ 400.000 de dascăli din România, probleme multe. Bună parte din ei, peste 90 %, sunt în momentul de faţă, cu credite şi marea majoritate în euro", spune Liviu Pop, secretar general al FSLI.
Anul acesta, de la septembrie se mai dispobilizează 15.000.
Antena3