O primă modificare se referă la garanţii, care se pot împărţi între antrepozitarul autorizat, destinatarul şi expeditorul înregistraţi. Aceştia au obligaţia să depună la autoritatea vamală unele garanţii care să asigure plata accizelor care pot deveni exigibile, scriu jurnaliştii de la Financiarul.
Potrivit noilor reglementări persoana autorizata să expedieze, dar nu să deţină, produse accizabile trebuie să fie înregistrată la Comisia pentru produse accizabile.
Antrepozitele fiscale vor avea obligaţia să anunţe cu cinci zile înainte schimbările produse în funcţionarea lor şi nu ulterior, în termen de 30 de zile, ca până acum.
O altă modificare se referă la desfacerea produselor pe piaţa europeană. Marfa este urmarită electronic
Mai exact expeditorul din România înaintează un proiect de document autorităţii vamale teritoriale, prin intermediul sistemului informatizat. Datele sunt verificate şi, dacă sunt considerate valabile, atunci sistemul atribuie un cod de referinţă administrativ unic. Ulterior, documentul este trimis în sistemul informatizat al ţării de destinaţie din UE.
Dacă sistemul informatic nu funcţionează în România sau în ţările UE, destinatarul are obligaţia să prezinte un document care să conţină aceleaşi informaţii ca raportul de primire a produselor accizabile.
Oamenii care îşi produc singuri ţuica beneficiază de o reducere a accizelor de 50 de procente. De asemenea se păstrează reducerea de accize specifice pentru producătorii de bere independenţi.
Antena3.ro