“Noi estimam pe termen lung potentialul de crestere economica a Romaniei la 3,5%. Deci practic discutam nu doar de un an, cum vedeam in urma cu trei luni, ci discutam de doi ani consecutivi, dupa doi ani de recesiune, in care avem crestere economica sub potential. Se traduce printr-o amanare, in loc sa ajungem in 2012 la PIB/cap de locuitor din 2008, vom ajunge in 2013, speram noi”, a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, intr-o conferinta organizata de institutia bancara la Mamaia.
Potrivit acestuia, faptul ca economia creste sub potential inseamna ca vor fi regiuni cu crestere peste medie si altele sub medie.
“Aceasta crestere economica nu va fi uniforma la nivelul tarii. Totusi, chiar si in cel mai rau scenariu, anul asta ramanem pe plus”, a adaugat Anghel.
Economistii BCR spun ca datele arata ca exporturile si industria, care au fost motorul cresterii economice din acest an, incetinesc in trimestrele trei si patru.
“Am crescut pe stoc in prima jumatate a anului, producand pentru livrare ulterioara. Noile comenzi arata ca, daca in T1 aveam o crestere de 26%, la sase luni cresterea s-a redus la 19%, iar la sapte luni la 17,8%, ceea ce ne sugereaza ca la un moment dat aceste stocuri se vor reduce si pe masura ce cerea externa se va reduce vom asista la un astfel de impact”, a subliniat Anghel.
Pentru urmatoarele 18 luni, economistii de la BCR cred ca unul din elementele pozitive pe care le vom vedea va fi evolutia constructiilor.
“Ne punem mari sperante in 2012 in segmentul constructiilor, mai ales in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura”, a spus Lucian Anghel.
Potrivit analistilor de la BCR, un miliard de euro investiti in infrastructura la 1 ianuarie 2012 ar insemna un plus in PIB de 0,5-0,7 puncte procentuale in primii doi ani, si de 0,9-1 puncte procentuale in cinci ani de zile.
Economistii BCR au raspuns voalat si la propunerea BNR privind restrictiile pe care vrea sa le aduca creditarii, desi oficial nu au dorit sa comenteze in mod direct in acest moment.
“Nu cred ca acum trebuie sa ne speriem ca ar reveni consumul la un nivel foarte ridicat si atunci trebuie sa luam diferite masuri tocmai pentru a incerca sa reducem aceasta crestere a consumului. Opinia mea este ca pentru urmatoarele 18 luni, adica finalul acestui an si anul viitor, consumul nu va fi un pericol pentru evolutia economiei romanesti”, a subliniat economistul-sef al BCR.
In ceea ce priveste evolutia cursului, BCR are o estimare de 4,22 lei/euro pentru cursul mediu din acest an, si de 4,21 lei/euro pentru anul viitor.
“Intervalul 4,1-4,3 lei pentru cursul euro-leu este un interval neutru pentru economia romaneasca si este posibil sa se mentina in perioada urmatoare. Daca nu ar fi fost contextul international, leul ar fi trebuit sa fie mai tare, ar fi trebuit sa fie mai aproape de 4,1, insa contextul international probabil ca il impinge mai aproape de 4,3, dar repet, nu neaparat din cauza unor probleme macro din Romania, ci din cauza acestor turbulente si a neincrederii la nivel international”, a precizat Lucian Anghel.
Analistii de la BCR nu exclud posibilitatea unui derapaj fiscal anul viitor, avand in vedere ca este an electoral, dar spun ca prezenta FMI in Romania poate fi o garantie ca limita abaterii de la tinta de deficit va ramane rezonabila.
Inflatia este asteptata sa intre anul viitor in intervalul tintit de BNR si sa se situeze usor sub 4%. Rata somajului va cobori foarte usor, la 7,1% fata de 7,3% in 2010 si prognoza de 7,2% pentru 2011.