Antena 3 CNN Economic Biz News Noi valuri de scumpiri pentru resursele minerale şi petroliere. Vezi procentele vehiculate

Noi valuri de scumpiri pentru resursele minerale şi petroliere. Vezi procentele vehiculate

1 minut de citit Publicat la 09:47 23 Aug 2011 Modificat la 09:47 23 Aug 2011
Noi valuri de scumpiri pentru resursele minerale şi petroliere. Vezi procentele vehiculate
Foto: Intact Images
Benzina ar putea să se scumpească din nou. Guvernul intenţionează să majoreze redevenţele pentru resursele minerale şi petroliere.
Un proiect de modificare a codului fiscal prevede ca sumele pe care concesionarii le dau statului din veniturile lor chiar să se dubleze în unele cazuri.

Primii vizaţi sunt cei din domeniul petrolului. Firmele care realizează operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului plătesc acum 10 % din venituri. Potrivit proiectului de modificare a codului fiscal, ar urma să plătească 15%.

Majorări şi în cazul înmagazinării gazelor naturale: de la 3 la 5%.

Şi legea minelor va fi modificată. Cota de 2 % din valoarea producţiei pentru cărbuni, minereuri, pietre preţioase şi semipreţioase se triplează, urmând să ajungă la 6 procente. 

Pentru substanţele nemetalifere cum e sarea de exemplu, se modifică modalitatea de calcul al redevenţei. În loc de o cotă de 6% din valoarea producţiei, va fi aplicat echivalentul în lei a 0,80 euro pe unitatea de producţie minieră.

În această categorie vor mai intra rocile, calcarul, gresia precum şi alte materiale folosite în construcţii. Şi apa minerală ar putea fi mai scumpă. În prezent, redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat pentru ape minerale naturale la sursă este de 2 euro pe 1.000 de litri. Această taxă se va tripla, urmând să ajungă la 6 euro pentru 1.000 de litri de apă minerală.


 

×
x close